Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję cytrynę, wrzucam na patelnię i zasypuję cukrem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.01.2025 16:41

Kroję cytrynę, wrzucam na patelnię i zasypuję cukrem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Plasterki cytryny na patelni
Fot. YouTube/Leckere Wochentage

Cytryny mają wiele zastosowań. Przede wszystkim są źródłem witamin i mikroelementów, a więc są dobre dla zdrowia. Sok z cytryny, mimo że kwaśny, często jest używany w wielu potrawach. Takiego zastosowania, jakie pokażę ci poniżej, jeszcze jednak nie widziałaś.

Cytryny jako składnik ciasta

Cytryna to produkt, który gości w praktycznie każdej kuchni. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, które dobrze działają na nasz organizm. Oczywiście ma ona również swoje zastosowania w kuchni. 

Sok z cytryny jest bardzo często wykorzystywany między innymi do marynowania mięsa, dzięki czemu jest ono później bardziej delikatne i soczyste. Cytryna jest również naturalnym składnikiem wykorzystywanym jako dodatek do ryb lub sałatek.

Dobrze znane są także rozmaite desery cytrynowe. Każdy z nas choć raz jadł babkę o tym właśnie smaku, lub sorbet lodowy. Ponadto można z niej zrobić fantastyczne i pomysłowe ciasto, które z pewnością zasmakuje każdemu.

Ciasto w foremce z cytrynami na wierzchu
Fot. YouTube/Leckere Wochentage
Przestaniesz kupować wędlinę. Wyjątkowy przepis na domową szynkę

Szybki cytrynowy deser

Ten przepis na deser cytrynowy nie wymaga żadnego doświadczenia w kuchni. Jest on bardzo prosty i przede wszystkim szybki w wykonaniu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 1 jajko 
  • 50 g cukru
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 100 g mąki
  • masło

Jak przygotować deser z cytryną?

W pierwszej kolejności kroimy naszą cytrynę w miarę grube plastry. Następnie usuwamy z nich pestki. Na patelni rozgrzewamy troszkę masła. Jak już prawie całe się rozpuści, to wsypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy, po czym starannie układamy na patelni plasterki cytryny. 

Smażymy na średnim ogniu. Po chwili każdy plaster cytrusa posypujemy małą ilością cukru, mniej więcej pół łyżeczki. Następnie przewracamy je na drugą stronę i kontynuujemy smażenie.

W międzyczasie do miski wbijamy jedno jajko i wsypujemy 50 g cukru. Całość dokładnie ubijamy trzepaczką. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy, wlewając po chwili olej. 

Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki tak, aby powstało płynne ciasto. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, dolewamy sok z cytryny, który uzyskaliśmy, smażąc je na patelni. Ponownie wszystko ze sobą mieszamy. 

Następnie przelewamy nasze płynne ciasto do małej formy. Na koniec układamy na wierzchu usmażone plasterki cytryny, a całość polewamy resztką uzyskanego soku. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia. 

Deser cytrynowy podany na talerzu
Fot. YouTube/Leckere Wochentage

Sprawdź przepis na domowe krówki. Zobacz, kiedy najlepiej pić siemię lniane