Ten farsz do pierogów to jakaś magia. Ruskie i z mięsem się nie umywają
Oto niezwykły przepis na pierogi bez mięsa. Zamiast ruskiego farszu czy klasycznej masy serowej mieszamy tanie warzywa i wyrazisty ser. Efekt? Niezwykłe bogactwo kontrastujących ze sobą smaków.
Pierogi z burakami
Pierogi należą do najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. Polacy na wyjeździe spopularyzowali je zaś na świecie. A kiedy turyści zaczęli tłumnie przyjeżdżać do Polski, na naszych ulicach kwitnąć zaczęły na dobre pierogarnie.
Ich menu musi być jednak urozmaicone i kucharze prześcigają się w nowych pomysłach na pierogowe farsze. Oto jedna z takich niezwykłych receptur. Słodkiego buraka zestawiamy w niej z serem pleśniowym, który podbija słone aromaty i specyficzny, grzybowy posmak.
Bosacka wzięła do ręki ogórka i od razu to powiedziała. Koniecznie pamiętaj o tym zimąWarzywne pierogi
Podajemy ten przepis razem z recepturą na ciasto. Oczywiście pierogi z buraczkami to po prostu pierogi. Każdy może więc użyć swojego ulubionego.
Składniki ciasta
- 500 g mąki pszennej
- 50 ml rozpuszczonego i przestudzonego masła
- ⅔ łyżeczki soli
Składniki na farsz
- 1 duży burak czerwony
- 50 g sera lazur
- ½ cebuli
- 3 łyżki masła
- Bułka tarta, sól, pieprz, tymianek
Pierogi z buraczanym farszem
Buraka gotujemy lub pieczemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Ser pleśniowy kruszymy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż będzie złocista.
Wszystkie te składniki łączymy w misce. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Zasypujemy dwiema łyżkami bułki tartej. Wszystko razem mieszamy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy szklankę ciepłej wody, roztopione i przestudzone masło oraz ⅔ łyżeczki soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, by nieco odpoczęło.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i sklejamy pierogi z burakiem. Gotujemy normalnie – przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi świetnie smakują polane tymiankowym masłem i posypane posiekanymi orzechami.
Wypróbuj też przepisy na zupę na odporność i golonkę w słoikach.