Smakosze.pl Przepisy Hitowa jajecznica po turecku. Lepsza nawet od jajecznicy na boczku
Fot. Shutterstock/Ivan Dragiev

Hitowa jajecznica po turecku. Lepsza nawet od jajecznicy na boczku

18 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli nie masz pomysłu na śniadanie, musisz poznać ten przepis. Przygotowana według niego jajecznica po turecku jest nie do pobicia. Schować się może nawet słynna szakszuka i inne jajecznice z dodatkami. Zrób i na własnym podniebieniu przekonaj się o tym doskonałym smaku.

Pomysł na śniadanie

Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków. Nie należy go pomijać, bo dostarcza potrzebnej energii, a w dodatku to dzięki niemu jesteśmy wydajniejsi od samego poranka. Pierwsze danie powinno być smaczne i oczywiście łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takim śniadaniowym klasykiem, które spełnia te wymagania, jest jajecznica. Choć danie jest smaczne, można sprawić, że będzie o wiele lepsze. Jak to zrobić?

Wystarczy, że wypróbujesz przepis na jajecznicę po turecku. Jej smak zachwyci cię na tyle, że będziesz przyrządzać ją prawie każdego poranka. Danie znane jest także pod nazwą menemen i śmiało można powiedzieć, że to jajecznica z pomidorami, ale zupełnie inna niż szakszuka. Dlatego warto zaryzykować i zrobić je nawet dzisiaj.

pomi.jpg
Fot. Canva/Bru-nO
Inne kraje zakazały, a w Polsce wciąż legalny. Ten składnik budzi wiele emocji

Jajecznica z pomidorami i innymi dodatkami

Do przygotowania jajecznicy po turecku będziesz potrzebować, co oczywiste, jajek oraz wspomnianych wcześniej pomidorów. Oprócz nich niezbędne okażą się także przyprawy i kilka innych dodatków, dzięki którym danie nabierze wyjątkowego smaku. Wszystkie produkty znajdziesz na liście poniżej. Pamiętaj, żeby podane składniki stosować w odpowiednich proporcjach, a jajecznica z pomidorami wyjdzie perfekcyjna.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
  • sól

Jajecznica po turecki – przepis

Zacznij od obrania cebuli, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz drobno posiekany czosnek. W tym czasie umytą paprykę pokrój w drobną kostkę i przesyp ją na patelnię. Całość smaż przez trzy minuty.

Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj i smaż przez chwilę. Wbij jajka i obsyp je ostrą papryką, pieprzem i solą. Wymieszaj. Smaż, do momentu ścięcia się jajek oraz uzyskania kremowej konsystencji jajecznicy. Przed podaniem, danie obsyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź także, jaki zakazany w wielu krajach składnik budzi spore emocje oraz poznaj przepis na sałatkę w nietypowym wydaniu .

jajecznica po turecku.jpg
Fot. Canva/Ann_Zhuravleva
Żadna jarzynowa, żaden gyros. Tort sałatkowy będzie hitem świąt
Zapomnij o gotowaniu ziemniaków w samej wodzie. Doświadczone kucharki robią to inaczej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy