Żadna jarzynowa, żaden gyros. Tort sałatkowy będzie hitem świąt
Tort sałatkowy – smaczny i zdrowy. Ta warstwowa sałatka doskonale zaprezentuje się na świątecznym stole. Ale prezencja to nie wszystko, dlatego ważne jest też, że to pyszny i łatwy przepis.
Sałatka warstwowa lepsza niż jarzynowa
Niektórzy mawiają, że ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Naukowcy nie mają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jak wielu spośród nas woli na deser słoną przekąskę niż ciastko. Jednak jest takich osób nie mało i to właśnie dla nich jest ten tort.
Rzeczywiście, taką sałatkę warstwową można serwować właśnie jak tort. Dzięki temu jest ona ciekawa nie tylko w smaku, lecz także z wyglądu. Świetnie sprawdzi się w święta, kiedy od potraw oczekujemy, że będą nieco bardziej okazałe.
Pakuję cytrynę i imbir do słoików i wlewam tę zalewę. To przepis na medalTort sałatkowy na święta zamiast jarzynowej
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Moje domowe jedzenie. Autorka używa do swojej sałatki majonezu. Warto jednak przygotować nieco bardziej złożony w smaku sos, który podkreśli walory najdelikatniejszych spośród składników.
Składniki
- 1 filet z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki, małe pomidorki i inne warzywa do dekoracji
Tort sałatkowy na święta
Ziemniaki szorujemy, a marchewkę obieramy. Oba składniki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu oddzielamy i ścieramy na tarce.
Jajka gotujemy na twardo, a groszek odsączamy z puszki. W osobnej miseczce łączymy majonez, jogurt i sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Dla wygody można nałożyć sos do rękawa cukierniczego.
Garnek o średnicy ok. 20 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą. Na dno wykładamy ziemniaki i dociskamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i przesmarowujemy sosem.
Na wierzch ziemniaków układamy kurczaka i czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie kolejne składniki: marchewkę i posiekane jajka. Każdy z nich przekładamy sosem majonezowym i dociskamy.
Gotową sałatkę smarujemy nieco grubszą warstwą majonezu i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu nakrywamy ją talerzem i energicznym ruchem przekręcamy. Z sałatki zdejmujemy folię i dekorujemy świątecznie.
Wypróbuj też porady dotyczące klasycznej sałatki jarzynowej i przepis na świąteczny schab ze śliwką.