Idealne do kawy - ciasto ze śliwkami i budyniem
Ciasto ze śliwkami i budyniem to szybki sposób na pyszną przekąskę do kawy. Warto przygotowywać je w sezonie na śliwki, kiedy te są soczyste i słodkie - wtedy ciasto będzie najlepsze. Kruchy, delikatny spód idealnie łączy się z kremową masą budyniową. Dodatek w postaci kruszonki sprawi, że trudno będzie się od niego oderwać.
Ciasto ze śliwkami i budyniem warto podawać z lodami waniliowymi i filiżanką ulubionej, aromatycznej kawy. Jest świetne na niedzielny deser. Dodatkowo pięknie się prezentuje, a więc sprawdzi się także, gdy odwiedzą nas goście. Przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci.
Śliwki podane w przepisie można również zastąpić innymi ulubionymi owocami – truskawkami, malinami, porzeczkami czy jagodami. Przygotowanie jest wtedy identyczne, równie łatwe i szybkie.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g zimnego masła
- 600 g mąki tortowej
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru (250 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Sposób przygotowania kruchego ciasta:
Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Dosypujemy sól i mieszamy składniki. Dodajemy drobno pokrojone kawałki masła. Jest to ważny element, ponieważ zbyt ciepłe masło spowoduje, że masa stanie się zbyt lepka. Następnie dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy, nie ogrzewając masy zbyt długo w dłoniach.
Uzyskane ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą, a drugą większą. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą lub papier do pieczenia i wkładamy do zamrażarki.
Większą część rozgniatamy na blasze o wymiarach 25×35 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i umieszczamy w lodówce.
Składniki na masę budyniową:
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 4 szklanki mleka (1 l)
- ¾ szklanki cukru (ok. 190 g)
- 1 łyżka masła
- laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- ½ kg słodkich śliwek
- cynamon