Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis

Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis

Idealne na wiosenny weekend ciasto leśny mech
canva/Lesyy

Leśny mech przyrządza się bardzo prosto, a efekt zachwyca. Wilgotne i miękkie ciasto szpinakowe spotyka się tu z pysznym, delikatnie waniliowym kremem. Ten wyśmienity deser będzie idealny na pierwszy wiosenny weekend. Spróbujecie?

Ciasto leśny mech kusi piękną, intensywnie zieloną barwą i aksamitny kremem na bazie śmietany i mascarpone. Jeżeli szukacie odmiany od przekładanego biszkoptu czy domowej babki piaskowej, ten deser jest dla was. Nie obawiajcie się szpinaku — nie zdominuje smaku.

Przepis na wyśmienite ciasto leśny mech

Składniki na ciasto:

  • 4 duże jaja

  • 2 szklanki mąki

  • 120 ml oleju rzepakowego

  • 1 niepełna szklanka cukru

  • 450 g mrożonego szpinaku

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie ciasta:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jajka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. Następnie, nie przerywając miksowania, wlewamy olej.

Gdy składniki się połączą, zmniejszamy obroty urządzenia i dodajemy szpinak. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 35 minut i studzimy.

Przygotowanie kremu i składanie deseru:

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem. Schłodzony serek mascarpone przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niego śmietanę. Miksujemy na małych obrotach. Górą część ciasta ścinamy.

Wydrążamy wnętrze oddzielonej części wypieku. Spód pokrywamy kremem, a następnie posypujemy okruszkami. Deser wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego.

Leśny mech — efektowne i smaczne ciasto
Leśny mech — efektowne i smaczne ciasto

Źródło zdjęcia: canva/olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni Zapraszamy na nasz Instagram