Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis
Leśny mech przyrządza się bardzo prosto, a efekt zachwyca. Wilgotne i miękkie ciasto szpinakowe spotyka się tu z pysznym, delikatnie waniliowym kremem. Ten wyśmienity deser będzie idealny na pierwszy wiosenny weekend. Spróbujecie?
Ciasto leśny mech kusi piękną, intensywnie zieloną barwą i aksamitny kremem na bazie śmietany i mascarpone. Jeżeli szukacie odmiany od przekładanego biszkoptu czy domowej babki piaskowej, ten deser jest dla was. Nie obawiajcie się szpinaku — nie zdominuje smaku.
Przepis na wyśmienite ciasto leśny mech
Składniki na ciasto:
4 duże jaja
2 szklanki mąki
120 ml oleju rzepakowego
1 niepełna szklanka cukru
450 g mrożonego szpinaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na krem:
500 ml schłodzonej śmietanki 36%
500 g schłodzonego serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jajka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. Następnie, nie przerywając miksowania, wlewamy olej.
Gdy składniki się połączą, zmniejszamy obroty urządzenia i dodajemy szpinak. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 35 minut i studzimy.
Przygotowanie kremu i składanie deseru:
Zimną śmietankę ubijamy z cukrem. Schłodzony serek mascarpone przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niego śmietanę. Miksujemy na małych obrotach. Górą część ciasta ścinamy.
Wydrążamy wnętrze oddzielonej części wypieku. Spód pokrywamy kremem, a następnie posypujemy okruszkami. Deser wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/olgakr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: stronakuchni Zapraszamy na nasz Instagram