Smakosze.pl Przepisy Idealne w każdym kęsie żeberka w miodzie
canva/prophoto

Idealne w każdym kęsie żeberka w miodzie

20 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na pożywny, mięsny obiad? Taki, którym zachwycą się wszyscy domownicy? Przygotuj żeberka pieczone w miodzie. Będą idealne w każdym kęsie — kruche, soczyste i niezwykle smaczne. Doskonałym dodatkiem do tego dania będą pieczone warzywa i aromatyczny sos.

Żeberka wieprzowe są dosyć tłuste, jednak to właśnie tłuszczyk i kości dodają im smaku. Doskonale nadają się do duszenia, ale najsmaczniejsze są pieczone. Trzeba tylko umieć je odpowiednio przyrządzić.

Dziś zdradzimy wam przepis na pyszne żeberka marynowane w miodzie, musztardzie i przyprawach. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Z pewnością nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednego kawałka.

Idealne w każdym kęsie żeberka w miodzie

Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżki oleju

  • papryka słodka i ostra

  • sól, pieprz

  • 3-4 ząbki czosnku

  • gałązka rozmarynu lub tymianku

  • 1/2 szklanki jasnego piwa

Przygotowanie żeberek

Żeberka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na kawałki z 1 lub 2 kośćmi. W misce wymieszaj 2 łyżki miodu, musztardę, olej, trochę papryki słodkiej i ostrej oraz soli i pieprzu.

Do przygotowanej marynaty włóż żeberka. Całość wymieszaj, przykryj, wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Jednak najlepiej trzymaj w niej żeberka przez całą noc.

Żeberka przełóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż je przekrojonymi ząbkami czosnku, włóż gałązkę świeżych ziół, podlej piwem, przykryj.

Żeberka piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. W połowie pieczenia odwróć żeberka na drugą stronę.

10 minut przed końcem pieczenia posmaruj żeberka łyżką miodu. Nie przykrywaj już naczynia, piecz żeberka, aż ładnie się zrumienią.

Jeśli szukasz innych pomysłów na żeberka, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na żeberka duszone w aksamitnym sosie , a także na żeberka pieczone w kiszonej kapuście .

żeberka
żeberka

Źródło zdjęcia: canva/Galembeck

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy