Smakosze.pl Przepisy Idealnie soczysta pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny
canva/Elena Photo

Idealnie soczysta pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny

6 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierś z kurczaka wcale nie musi być sucha po smażeniu lub pieczeniu - wystarczy znać odpowiedni przepis, aby zrobić ją w obłędny sposób. Niżej prezentujemy pierś z kurczaka w cytrynowej marynacie, którą możesz upiec, usmażyć oraz grillować. Zapach rozchodzący się z gotującego się mięsa jest na tyle intrygujący, że nikt nie powstrzyma się przed spróbowaniem.

Pierś z kurczaka jest bardzo łatwa do przesmażenia. Przegotowane mięso staje się suche, żylaste i twarde jak podeszwa. Ważnym krokiem w przypadku kurczaka jest zamarynowanie go w marynacie, która zmiękczy i rozluźni włókna.

Sok z cytryny skutecznie zmiękczy pierś z kurczaka i dogłębnie ją spenetruje, ułatwiając reszcie składników wysycenie swoim smakiem mięsa. Aby marynata zadziałała, odstaw mięso przynajmniej na 30 minut do lodówki.

Przepis na kurczaka w cytrynowej marynacie

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 1 cytryna

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 6 łyżek oliwy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wysuszenia mięsa ręcznikiem kuchennym. Następnie odetnij z niego wszelkie białe przerosty, tłuszcz, ścięgna i żyłki. Czasem w piersi znajduje się chrząstka na jej środku, więc upewnij się, że ją usunąłeś.

Podziel pierś na dwa kawałki i jeśli jest grube, przetnij je na pół. Oprósz je świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok. Dodaj do niej siekany czosnek, tymianek oraz oliwę. Wymieszaj i wsmaruj marynatę w mięso.

Piersi włóż do plastikowego pojemnika i wstaw przynajmniej na 30 minut do lodówki. Po tym czasie możesz upiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut bądź usmażyć na patelni z odrobiną oleju.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Kurczak z cytryną

Źródło zdjęcia: canva/Olga Yastremska's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy