Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealny na Święta, wigilijny groch z kapustą
Adam Moskal
Adam Moskal 24.11.2021 01:00

Idealny na Święta, wigilijny groch z kapustą

Groch z kapustą
joannawnuk, Getty Images

Groch z kapustą jednoznacznie utożsamiany jest ze świętami Bożego Narodzenia, w końcu gości na każdym wigilijnym stole. Kremowa konsystencja, lekko słodki smak oraz ogromna puszystość sprawiają, że ciężko poprzestać tylko na jednej porcji. Przepis przez nas opisywany nie jest w żadnym wypadku trudny i stosunkowo szybko się wykonuje.

Groch z kapustą swoją kremowość zawdzięcza delikatnemu rozgotowanej fasoli, która łatwo rozpada się pod najmniejszym uciskiem. Masło również ułatwia ugotowania puszystej potrawy, gdyż duża ilość tłuszczu pozwala lepiej napowietrzyć całą potrawę.

Do grochu warto dodać kilka przypraw poprawiających trawienie, przynajmniej na samym początku gotowania grochu. Można użyć kminku, liścia laurowego czy ziela angielskiego. Jeśli nie chcesz przypraw w daniu, włóż je do lnianego woreczka i wyłów przed końcem gotowania grochu.

Przepis na wigilijny groch z kapustą

Składniki:

  • 400 g połówek grochu

  • 400 g kiszonej kapusty bez marchewki

  • 4 cebule

  • 4 łyżki masła

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • łyżeczka kminku

Zacznij od zalania grochu zimną wodą w rondelku i odstawienia go na 30 minut. Wymień wodę i gotuj do miękkości na niewielkim ogniu z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem. Pod koniec wsyp 1 łyżeczkę soli i zamieszaj groch.

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj na mniejsze kawałki i włóż do większego garnka. Zalej wodą, dodaj 1 łyżkę masła i pieprz. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na złoto na oleju, a następnie dodaj ją do kapusty. Gotuj ją do miękkości przez około 30 minut,

Groch dodaj do kapusty razem z resztą masła i 3 łyżeczkami cukru. Gotuj wszystkie składniki przez mniej więcej 10 minut, aż groch i kapusta połączą się w swego rodzaju krem. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, gdyż danie łatwo przywiera do dna naczynia. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć nieprzyjemny zapach z karpia. Ten tekst wyjawia trik, dzięki któremu sałatka jarzynowa będzie jeszcze smaczniejsza.

Groch z kapustą

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: chillibite Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kapusta Danie