Smakosze.pl
Groch z kapustą

joannawnuk, Getty Images

Idealny na Święta, wigilijny groch z kapustą

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Groch z kapustą jednoznacznie utożsamiany jest ze świętami Bożego Narodzenia, w końcu gości na każdym wigilijnym stole. Kremowa konsystencja, lekko słodki smak oraz ogromna puszystość sprawiają, że ciężko poprzestać tylko na jednej porcji. Przepis przez nas opisywany nie jest w żadnym wypadku trudny i stosunkowo szybko się wykonuje.

Groch z kapustą swoją kremowość zawdzięcza delikatnemu rozgotowanej fasoli, która łatwo rozpada się pod najmniejszym uciskiem. Masło również ułatwia ugotowania puszystej potrawy, gdyż duża ilość tłuszczu pozwala lepiej napowietrzyć całą potrawę.

Do grochu warto dodać kilka przypraw poprawiających trawienie, przynajmniej na samym początku gotowania grochu. Można użyć kminku, liścia laurowego czy ziela angielskiego. Jeśli nie chcesz przypraw w daniu, włóż je do lnianego woreczka i wyłów przed końcem gotowania grochu.

Kluski leniwe

Nietypowe, słodkie i przepyszne kluski leniwe z bananami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wigilijny groch z kapustą

Składniki:

  • 400 g połówek grochu

  • 400 g kiszonej kapusty bez marchewki

  • 4 cebule

  • 4 łyżki masła

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • łyżeczka kminku

Zacznij od zalania grochu zimną wodą w rondelku i odstawienia go na 30 minut. Wymień wodę i gotuj do miękkości na niewielkim ogniu z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem. Pod koniec wsyp 1 łyżeczkę soli i zamieszaj groch.

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj na mniejsze kawałki i włóż do większego garnka. Zalej wodą, dodaj 1 łyżkę masła i pieprz. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na złoto na oleju, a następnie dodaj ją do kapusty. Gotuj ją do miękkości przez około 30 minut,

Groch dodaj do kapusty razem z resztą masła i 3 łyżeczkami cukru. Gotuj wszystkie składniki przez mniej więcej 10 minut, aż groch i kapusta połączą się w swego rodzaju krem. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, gdyż danie łatwo przywiera do dna naczynia. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć nieprzyjemny zapach z karpia. Ten tekst wyjawia trik, dzięki któremu sałatka jarzynowa będzie jeszcze smaczniejsza.

Groch z kapustą

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: chillibite


Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >