Idealny na Wielkanoc pasztet z gruszki i soczewicy. Zapomnisz o mięsnych odpowiednikach
Pasztet jest jednym z wielkanocnych klasyków. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie w pełni roślinny, niesamowicie aromatyczny specjał na bazie soczewicy. Dodatek gruszki sprawi, że rarytas będzie delikatnie rozpływał się w ustach. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane. Mięsa nie będzie brakowało.
Pasztety warzywne potrafią być niezwykle aromatyczne i sycące. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę na ten specjał z dodatkiem żurawiny czy rarytas przyrządzony z kaszą pęczak i czerwoną fasolą . Połączenie czerwonej soczewicy i gruszki z pewnością spodoba się tym z was, którzy lubią mniej typowe kombinacje. Spróbujecie?
Przepis na doskonały warzywny pasztet z soczewicą i gruszką
Składniki:
-
2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
-
1 szklanka płatków owsianych
-
2 średnie gruszki
-
6 łyżek oliwy z oliwek + do posmarowania
-
niewielka ilość mąki pszennej lub owsianej do posypania formy
Przyprawy:
-
3 łyżeczki majeranku
-
2 łyżeczki tymianku
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy przez kwadrans. Odsączamy ją starannie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Cebule oraz jedną gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy składniki, pod koniec dodając suszone zioła. Masę odstawiamy na bok, by przestygła. Przenosimy ją do pojemnika blendera i łączymy z soczewicą oraz płatkami owsianymi.
Gdy uzyskamy gładką konsystencję, doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Szklane naczynie lub keksówkę smarujemy oliwą i oprószamy mąką. Umieszczamy w nim surowy pasztet. Drugą gruszkę myjemy i kroimy na ćwiartki.
Kawałki owocu zanurzamy w masie. Pasztet pieczemy przez 45 minut. Podajemy po ostudzeniu. Doskonale smakuje ze świeżym, domowym pieczywem. Polecamy ten pyszny wypiek z dodatkiem miodu .
Źródło zdjęcia: canva/MFGKM
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
-
Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: agamasmaka
Zapraszamy na nasz Instagram