Smakosze.pl
Chleb na miodzie

canva/vm2002

Chrupiący domowy chleb z dodatkiem miodu. Nikt mu się nie oprze

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tajniki wypieku chleba w domu w żadnym wypadku nie są skomplikowane - wystarczy odrobina cierpliwości i bochenki wychodzić będą idealnie. Jeśli chcesz nadać pieczywu wyjątkowego aromatu, dodaj do ciasta miód. Dzięki jego słodyczy chleb uzyska również bardziej chrupiącą skórkę po upieczeniu.

Chleb w dzisiejszych czasach rzadko jest pieczony własnoręcznie, ponieważ znacznie łatwiej jest po prostu wyjść do sklepu i kupić gotowy. Domowa wersja jest jednak znacznie smaczniejsza, a także dokładnie wiadomo, co zostało do takiego chleba dodane.

ciasto czekoladowe

Najprostsze ciasto czekoladowe pod słońcem. Wystarczą tylko 2 składniki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chleb z miodem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 100 g mąki żytniej

  • 1 czubata łyżka miodu

  • 20 g drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka ciepłej wody

Zacznij od wsypania do miski przesianej mąki, soli i wymieszania ich ze sobą. W osobnej miseczce rozpuść w ciepłej wodzie drożdże z miodem i odstaw je na 15 minut w ciepłe miejsce.

Zalej zaczynem mąkę i rozpocznij mieszanie. Gdy ciasto będzie gładko odchodzić od dłoni, wszystkie składniki się połączą i będzie zachowywało nieco oporu, przykryj miskę i odstaw na 1 h.

Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 11 cm natłuść cienką warstwą oleju słonecznikowego, a także obsyp ją mąką. Nadmiar strzep. Przełóż do formy ciasto i ponownie odstaw je do odpoczęcia na 1 godzinę.

Po tym czasie wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz chleb przez około 45 minut. Po upieczeniu ostudź bochenek na metalowej kratce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

Chleb

Źródło zdjęcia: canva/La_vanda, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >