Chrupiący domowy chleb z dodatkiem miodu. Nikt mu się nie oprze
Tajniki wypieku chleba w domu w żadnym wypadku nie są skomplikowane - wystarczy odrobina cierpliwości i bochenki wychodzić będą idealnie. Jeśli chcesz nadać pieczywu wyjątkowego aromatu, dodaj do ciasta miód. Dzięki jego słodyczy chleb uzyska również bardziej chrupiącą skórkę po upieczeniu.
Chleb w dzisiejszych czasach rzadko jest pieczony własnoręcznie, ponieważ znacznie łatwiej jest po prostu wyjść do sklepu i kupić gotowy. Domowa wersja jest jednak znacznie smaczniejsza, a także dokładnie wiadomo, co zostało do takiego chleba dodane.
Przepis na chleb z miodem
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
1 czubata łyżka miodu
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
Zacznij od wsypania do miski przesianej mąki, soli i wymieszania ich ze sobą. W osobnej miseczce rozpuść w ciepłej wodzie drożdże z miodem i odstaw je na 15 minut w ciepłe miejsce.
Zalej zaczynem mąkę i rozpocznij mieszanie. Gdy ciasto będzie gładko odchodzić od dłoni, wszystkie składniki się połączą i będzie zachowywało nieco oporu, przykryj miskę i odstaw na 1 h.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 11 cm natłuść cienką warstwą oleju słonecznikowego, a także obsyp ją mąką. Nadmiar strzep. Przełóż do formy ciasto i ponownie odstaw je do odpoczęcia na 1 godzinę.
Po tym czasie wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz chleb przez około 45 minut. Po upieczeniu ostudź bochenek na metalowej kratce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.
Źródło zdjęcia: canva/La_vanda, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Obiad z niespodzianką
Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Źródło: przyslijprzepis