Ile można jeść jajek dziennie?
Według oficjalnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowy dorosły człowiek może jeść dziennie 2-3 jajka. Niektórzy specjaliści jednak tacy jak doktor Tadeusz Trziszka, uważają, że liczba ta może być większa. Dlatego eksperci wierzą, że nawet 20-30 jajek tygodniowo nie powinno zaszkodzić.
Jajka są świetnym źródłem białka oraz wielu aminokwasów, których poziom przyswajalności jest naprawdę wysoki. Całkiem dużym problemem jest jednak duża zawartość cholesterolu, który w nadmiernych ilości przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia.
Wiele osób, dla których jajka są ważnym produktem spożywczym w codziennej diecie, zastanawia się, ile mogą ich zjeść, aby zachować bezpieczeństwo. Według niektórych naukowców ilość ta jest naprawdę duża.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Ile jajek dziennie można zjeść?
World Health Organization wskazuje, że bezpieczna dzienna ilość spożytych jajek wynosi 1-2 sztuki dla zdrowego i dorosłego człowieka. Taka ilość według organizacji jest optymalna zarówno w kontekście korzyści, jak i minusów.
Według doktora Tadeusza Trziszki, którego informacje przytoczone zostały na portalu dziendobry.tvn.pl, jednorazowo przyjęta liczba jajek może być znacznie większa, niż myślą inni specjaliści.
Według niego ilość zjedzonych jajek nieskutkującymi negatywnymi efektami na ludzki organizm, może wynieść nawet 20-30 sztuk w ciągu tygodnia. Bo choć o ile faktycznie cholesterol delikatnie rośnie po zjedzeniu jaj, tak po kilku godzinach naturalnie wraca do normy.
Co skrywają jajka?
W jajkach możemy znaleźć wyjątkowo dużo witamin: A, D, E, K, B1, B2, B5, B6, B9 i B12. Ponadto jajka pozwalają dostarczyć do organizmu wapń, cynk, fosfor czy żelazo.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Co ciekawe, jajka zawierają praktycznie wszystkie wartości odżywcze, poza witaminą C, którą ludzie muszą dostarczać z innymi produktami spożywczymi. Z tego powodu jajka są świetnym pokarmem praktycznie dla każdego.
Źródło: Amarita, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wylecz.to; dziendobry.tvn.pl