Jadalne dekoracje świąteczne. Pokrój pomarańczę w plastry i wykonaj dwa proste kroki
Kochasz niepowtarzalną atmosferę świąt Bożego Narodzenia i chcesz, by wyrażała się zarówno w smakach, jak i wystroju? Zaproponuj domownikom pomarańcze w czekoladzie – przepyszną i prostą słodką przekąskę, którą można zrobić nawet wspólnie z dziećmi, powiesić na choince i… podjadać.
Prosto i klasycznie
Sekretem tego przepisu jest jego niezwykła prostota, a do wykonania kilkunastu plasterków tej pięknej przekąski potrzebujesz zaledwie czterech składników: pomarańczy, cukru, wody i czekolady.
W dwóch prostych krokach zrobisz efektowne choinkowe ozdoby. Jadalne, jak w dzieciństwie naszych rodziców.
Co więcej, to przepis historyczny. W Anglii lat 20. i 30., kiedy pomarańcze wciąż były kosztownym luksusem wkładanym dzieciom do świątecznych pończoch lub skarpetek, deser ten rozsławił imię jednego z barów.
A pomarańcze umoczone w gorzkiej czekoladzie stały się jednym z najbardziej klasycznych połączeń smakowych.
Szybko i elegancko
Pomarańcze w czekoladzie przygotowujemy w dwóch krokach, z których pierwszy to kandyzowanie plastrów pomarańczy.
Cieniutkie plasterki owocu muszą się usztywnić i dosłodzić.
Kiedy będą gotowe i wystudzone, można zanurzyć je w czekoladzie i – po ostudzeniu – oczarować nimi domowników i gości lub – powiesić na choince.
Połączenie kolorów – pomarańczowego i głębokiego, niemal czarnego brązu jest nie mniej udane, niż połączenie smaków.
Kandyzowana pomarańcza – piękny półmetek
Składniki:
1 pomarańcza
120 g cukru
50 ml wody
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Aby zrobić pomarańcze w czekoladzie, w pierwszej kolejności zrób plastry kandyzowanych pomarańczy. Sparz pomarańczę i – nie obierając ze skóry – pokrój w plasterki grubości 3-5 mm.
Na rondelek lub patelnię wylej wodę i na wolnym ogniu rozpuść w niej cukier. Kiedy syrop będzie już jednolity, ułóż plastry pomarańczy w kąpieli i na wolnym ogniu, pod przykryciem, duś przez ok. 40 minut. Uważaj, by nie wygotować płynu i nie przypalić patelni – w razie konieczności można dolać odrobinę wody.
Kandyzowane plasterki pomarańczy będą lepkie i apetyczne. Będą również ociekać syropem. Dlatego nie można kłaść ich na papierze, blacie, czy nawet na talerzu.
Idealna jest kratka, dzięki czemu obciekną. Jeśli nie masz kratki (ta z piekarnika sprawdza się nieźle, ale potem trzeba ją solidnie wyszorować), użyj silikonowej podkładki.
Czekoladowa kąpiel
Kiedy pomarańczowe krążki pozbędą się nadmiarowego syropu i wystygną, czas na czekoladę. P
rzygotuj kąpiel wodną – w blaszanej misce lub rondelku ustawionym na garnku gotującej się wody rozpuść kostki gorzkiej czekolady.
Kiedy będzie już płynna, złap kandyzowane plastry pomarańczy pęsetą lub szczypcami i do połowy zamocz w płynnej czekoladzie. Kiedy z powrotem ostygną (na kratce lub silikonie), będą gotowe do podania.
Pyszne, słodko-gorzkie, szlachetne i bardzo efektowne.