Tak przygotujesz najlepszy żurek na święta. Sekretem smaku jest woda

Wszyscy wiemy, że podstawą tradycyjnego żurku na Wielkanoc jest odpowiedni zakwas, mięso i przyprawy. Tak właśnie gotowałam do tej pory. Okazuje się jednak, że sekretem smaku wielkanocnej potrawy nie są wyżej wymienione składniki, a woda. Kremowy, gęsty i pyszny żurek to danie, które pokocha cała twoja rodzina.
Sekretem najlepszego żurku jest woda
Żurek jest daniem, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Zawsze podaję go na wielkanocne śniadanie. Dawniej zupę gotowałam tradycyjnie, jak nauczyła mnie tego mama i babcia. Nie sądziłam, że wielkanocny żurek może być jeszcze smaczniejszy, a sekretem nie jest ani zakwas, ani majeranek, lecz woda.
Do żurku nie wlewam już wody prosto z kranu. Jest twarda, mocno chlorowana i psuje smak przyrządzanych potraw. To właśnie dlatego stawiam na dzbanek filtrujący Aquaphor Glass. Dzięki niemu smak dań jest głębszy i pełniejszy.
Dzbanek filtrujący Aquaphor Glass zawiera magnezowe filtry, który wzbogaca wodę o pierwiastek niezbędny dla naszego serca i mięśni. Wkłady sprawiają także, że woda staje się miękka i pozbawiona chloru oraz groźnego mikroplastiku. Teraz wiem, że gotuję dla najbliższych nie tylko smaczniej, ale i zdrowiej.

Najważniejsze składniki świątecznego, kremowego żurku
Jednym z najważniejszych składników świątecznego żurku jest oczywiście odpowiedni zakwas. Najlepiej, gdy przygotujesz go samodzielnie w domu z mąki żytniej. Do przygotowania pełnego w smaku żurku na Wielkanoc potrzebujesz także boczku wędzonego, białej kiełbasy, tartego chrzanu oraz przypraw, tj. liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku.
Podstawą świątecznej potrawy jest również woda, jednak nie taka prosto z kranu. Przefiltrowana, zdrowa i pełna smaku. Taką wodę uzyskasz, filtrując ją w dzbanku Aquaphor Glass.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na wielkanocny żurek:
- 200 g wędzonego boczku
- 300 g białej kiełbasy parzonej
- 500 ml zakwasu na żurek
- 800 ml przefiltrowanej wody
- 50 g tartego chrzanu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 50 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- liście laurowe i ziele angielskie
Jak ugotować wyśmienity żurek na Wielkanoc?
Krok 1. Pokrój boczek w drobną kostkę, kiełbasę w plasterki. Wrzuć do garnka z grubym dnem i smaż, aż mięso się przyrumieni.

Krok 2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tarty chrzan. Wlej wymieszany zakwas na żurek.

Krok 3. Do garnka wlej przefiltrowaną, miękką wodę. Dzięki Aquaphor Glass woda nie zawiera ani mikroplastiku, ani chloru.

Krok 4. Zupę gotuj około 5 - 10 minut, aby zgęstniała. Pod koniec gotowania wlej śmietankę. Gotowy żurek podaj z ugotowanym na twardo jajkiem, smacznego!
Na Wielkanoc polecamy również domową wędlinę oraz wyśmienity pasztet. Mamy przepis z 1918 roku.

Materiał sponsorowany przygotowany we współpracy z Aquaphor Polska





































