Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź liście kapusty i rozsmaruj mięso mielone. To danie jest lepsze od gołąbków
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.04.2025 15:10

Weź liście kapusty i rozsmaruj mięso mielone. To danie jest lepsze od gołąbków

kapusta z mięsem
Fot. Anna Zyśk

Szukasz pomysłu na pyszny obiad lub kolację? Przygotuj danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami. Głównymi składnikami również są tutaj kapusta i mięso. Różnica tkwi w dalszym przygotowywaniu. Chrupiące danie zachwyci każdego.

Nietypowe gołąbki

Anna Zyśk, autorka profilu kulinarnego jedz.pysznie na Instagramie, ma dla nas nową kulinarną ciekawostkę. Zainspirowana gołąbkami, przygotowuje ona smażoną w cieście zbliżonym do naleśnikowego potrawę. To faszerowane mięsem mielonym danie jest 100 razy lepsze niż tradycyjne gołąbki.

Ania używa w swoim przepisie mielonej wieprzowiny. Najlepiej sprawdzi się tutaj karkówka lub szynka. Danie a'la gołąbki możemy przyrządzić także z mięsa wieprzowo- wołowego lub z samej wołowiny. 

Weź szparagi, owiń je szynką i zawiń w ciasto francuskie. Sezon już trwa

Zawiń mięso mielone w kapustę

Takie gołąbki w cieście są pomysłem na szybki i tani obiad. Można je także przygotować na wyjazd. Całkiem nieźle smakują na zimno, a przy tym łatwo je odgrzać zarówno w mikrofalówce, jak i na patelni czy w piekarniku.

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g mąki
  • 1 główka kapusty
  • 800 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 100 g cebuli
  • 10 g oleju
  • Sól i pieprz
  • Papryka słodka i ostra

Szybki i tani obiad z mięsem mielonym

Krok 1. Jajka, jogurt i mąkę wymieszaj na gładkie ciasto. Dopraw solą i pieprzem

jajka i jogurt
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na złocisto

smażenie cebuli
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Dodaj cebulę do mięsa, przypraw do smaku i wyrób mięsną masę

mięso mielone
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Mięso zawiń w liście kapusty, by uzyskały kształt pierogów

kapusta zawijająca mięso
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Gołąbki dokładnie obtocz w cieście

gołąbki w cieście
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Wysmaż na złocisto z obu stron

mięso mielone w kapuście
Fot. Anna Zyśk