Weź liście kapusty i rozsmaruj mięso mielone. To danie jest lepsze od gołąbków

Szukasz pomysłu na pyszny obiad lub kolację? Przygotuj danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami. Głównymi składnikami również są tutaj kapusta i mięso. Różnica tkwi w dalszym przygotowywaniu. Chrupiące danie zachwyci każdego.
Nietypowe gołąbki
Anna Zyśk, autorka profilu kulinarnego jedz.pysznie na Instagramie, ma dla nas nową kulinarną ciekawostkę. Zainspirowana gołąbkami, przygotowuje ona smażoną w cieście zbliżonym do naleśnikowego potrawę. To faszerowane mięsem mielonym danie jest 100 razy lepsze niż tradycyjne gołąbki.
Ania używa w swoim przepisie mielonej wieprzowiny. Najlepiej sprawdzi się tutaj karkówka lub szynka. Danie a'la gołąbki możemy przyrządzić także z mięsa wieprzowo- wołowego lub z samej wołowiny.
Zawiń mięso mielone w kapustę
Takie gołąbki w cieście są pomysłem na szybki i tani obiad. Można je także przygotować na wyjazd. Całkiem nieźle smakują na zimno, a przy tym łatwo je odgrzać zarówno w mikrofalówce, jak i na patelni czy w piekarniku.
Składniki
- 2 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g mąki
- 1 główka kapusty
- 800 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 100 g cebuli
- 10 g oleju
- Sól i pieprz
- Papryka słodka i ostra
Szybki i tani obiad z mięsem mielonym
Krok 1. Jajka, jogurt i mąkę wymieszaj na gładkie ciasto. Dopraw solą i pieprzem

Krok 2. Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na złocisto

Krok 3. Dodaj cebulę do mięsa, przypraw do smaku i wyrób mięsną masę

Krok 4. Mięso zawiń w liście kapusty, by uzyskały kształt pierogów

Krok 5. Gołąbki dokładnie obtocz w cieście

Krok 6. Wysmaż na złocisto z obu stron






































