Smakosze.pl Przepisy Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień
fot. Canva

Jajecznica po góralsku syci na długie godziny. Idealna na śniadanie w mroźny dzień

2 stycznia 2025
Autor tekstu: Monika Dec

Jajecznica po góralsku jest idealnym pomysłem na zimowe śniadanie. Smaczna, sycąca, pełna pysznych dodatków, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Poznaj przepis i zaskocz swoich bliskim tym prostym i wyjątkowo smakowitym daniem.

Jajecznica niejedno ma imię

Jajecznicę możemy podawać w różnych wersach. Latem z sezonowymi ziołami jak m.in. bazylią, lubczykiem i oregano lub warzywami np. szpinakiem i pomidorami. Zimą lepiej sięgnąć po bardziej sycącą wersję tej potrawy. Kluczowe są 2 dodatki, które z pewnością podbiją serca niejednego smakosza, czyli boczek oraz oscypek. Ten drugi możesz zastąpić serem wędzonym. Poniżej zdradzamy przepis na to przepyszne śniadanie .

jajecznica
fot. Canva

Zaczęło się w Dino o 6:00. Rozdają masło i mąkę za darmo

Jajecznica po góralsku - składniki

Do zrobienia jajecznicy po góralsku potrzebujemy:

  1. 5 jajek
  2. pół oscypka
  3. małą cebulę
  4. 100 g boczku wędzonego
  5. sól i pieprz do smaku
  6. masło do smażenia
  7. opcjonalnie: pęczek szczypiorku

Jajecznica po góralsku - krok po kroku

Oscypek i boczek pokrój w małą kostkę, a cebulę na piórka. Przełóż  oscypek do miski. Wbij do niej jajka, wsyp sól i pieprz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię. Na maśle podsmaż boczek, później dorzuć do niego cebulę, smaż oba składniki, aż się zeszklą.

Wlej na patelnię z boczkiem i cebulą jajka z oscypkiem. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż przez kilka minut. Gotową jajecznicę możesz podać z posiekanym szczypiorkiem i pajdą chleba.

Na naszej stronie znajdziecie inne ciekawe pomysły na śniadania m.in. przebojowe jajka po turecku oraz szakszukę .

jajecznica
fot. Canva
W Kruszynianach poznałem cudowny przepis. Podlaski przysmak zasługuje na medal
Podaj na obiad zamiast rosołu. Szybka i tak smaczna, że będziesz gotować częściej
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy