Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podaj na obiad zamiast rosołu. Szybka i tak smaczna, że będziesz gotować częściej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.01.2025 06:00

Podaj na obiad zamiast rosołu. Szybka i tak smaczna, że będziesz gotować częściej

rosół
Fot. Shutterstock

Rozgrzewa, syci i jest doskonałym wyborem na obiad, zwłaszcza zimą. Zupa jest banalna w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna i pyszna. Spróbujesz i będziesz gotować częściej. Nawet zamiast rosołu. 

Zimowa zupa lepsza niż rosół

Rosół jest daniem, które często gości na naszych stołach. Gotujemy go zwykle na niedzielny obiad, a także w święta i większe uroczystości. Jakiś czas temu postanowiłam jednak odmienić nieco swoja kuchnię i na rodzinny obiad podałam inną zupę. Rodzina była zachwycona.

Aromatyczny bulion, dynia i moje ulubione kurki. To połączenie po prostu zachwyca smakiem. Zupa jest również o wiele szybsza w przygotowaniu. Jest bajecznie pyszna i doskonale rozgrzewa. W sam raz na zimowe danie.

kurki.jpg
Fot. Canva/minazedha
Niewiarygodne, z czym Strzelczyk przyrządza karkówkę. Ten obiad to mistrzostwo świata

Zupa z dyni poleca się na obiad

  • 1 kg dyni piżmowej lub hokkaido
  • 250 g mrożonych kurek
  • por
  • cebula
  • średnia marchewka
  • kawałek selera
  • korzeń i natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • suszony tymianek

Jak ugotować zupę z dyni i kurek?

Na początku przygotuj bulion: marchewkę, korzeń pietruszki, por i seler włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, sól, pieprz, wlej 1 l wody i gotuj, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie dynię pokrój ze skórą na mniejsze kawałki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Oprósz delikatnie solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 30 minut. Rozmroź kurki i pokrój je na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj i zeszklij ją na łyżce masła.

Z garnka z bulionem wyjmij warzywa, zostaw marchewkę. Dodaj upieczoną i obraną ze skóry dynię, cebulę i gotuj przez 10-15 minut. Całość zblenduj na gładki krem. Kurki pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż je na łyżce masła i łyżce oliwy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zupę krem dopraw do smaku. Wlej na talerze, nałóż porcję kurek i udekoruj posiekaną natką pietruszki. 

Na obiad przygotuj również mielone przepisu Tomasza Strzelczyka oraz kopytka z aromatycznym sosem. Smakują jak marzenie.

zupa grzybowa z kurkami.jpg
Fot. Canva/Lesyy