Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W Kruszynianach poznałem cudowny przepis. Podlaski przysmak zasługuje na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.01.2025 22:00

W Kruszynianach poznałem cudowny przepis. Podlaski przysmak zasługuje na medal

pierekaczewnik
Fot. YouTube/VideoKuchnia.pl

Pierekaczewnik to tradycyjny tatarski specjał. Występuje on wszędzie tam, gdzie kuchnia tatarska miała wpływ na naszą lokalną tradycję kulinarną. Jest więc w repertuarze gospodyń m.in. Podlasia i Białorusi.

Pierekaczewnik tatarski

Nazwa tej specyficznej potrawy kuchni tatarskiej, będącej mięsem mielonym w cieście, bierze się od wschodniego słowa oznaczającego wałkowanie. Przaśne, podobne do makaronowego, ciasto faszerujemy tu mięsną masą, a następnie zapiekamy. Efekt jest znany w wielu kulturach, ale tu występuje w bliskich nam kompozycjach i w przepysznej, tradycyjnej formie.

Tradycyjne pierekaczewniki przygotowuje się głównie z baraniny. Jednak dziś znacznie bardziej dostępna jest wołowina, a jej użycie nie jest pogwałceniem tradycji. Ważne jest zwinięcie ciasta w ślimak i zapieczenie, aż będzie brązowy.

zwijanie ciasta
Fot. YouTube/VideoKuchnia.pl
Najgorsze, co możesz kupić w Biedronce. „Nie dopuściłbym tego do sprzedaży dla ludzi”

Podlaskie mięso w cieście

W przygotowaniu pierekaczewnika pomocna będzie maszynka do wałkowania makaronu. Oczywiście Tatarzy, którzy na Podlasiu przygotowywali od setek lat taki przysmak, nie dysponowali podobnym pomocnikiem. Ważne jest, by naprawdę cienko rozwałkować ciasto. Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału VideoKuchnia.pl, gdzie pokazany jest jeden z wariantów przepisu na podobny tradycyjny produkt.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 600 g mielonego mięsa baraniego lub wołowego
  • 2 jajka
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło
  • Opcjonalne dodatki: suszone pomidory, feta, pieczarki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kmin rzymski

Podlaski przysmak

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej zagłębienie, do którego wybijamy jajka. Dodajemy łyżeczkę soli, szklankę wody i 3 łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy na gładkie, zwarte ciasto.

Ciasto odkładamy na 15 minut przykryte ściereczką, by odpoczęło. Dzielimy je na  cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko, dajemy chwilę odpocząć, a następnie pokrywamy roztopionym i ostudzonym masłem. Przykrywamy kolejnym plackiem i powtarzamy czynność.

W misce mieszamy mięso, posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy ewentualne dodatki. Mięsem smarujemy placek, a następnie zawijamy wzdłuż, by powstała długa rolada.

Tę zwijamy w ślimaka i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez ok. 90 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto będzie rumiane. Podajemy ze śmietaną.

Wypróbuj też przepisy na całoroczna kapustę zasmażana oraz na wyśmienitą nagorsze,co możesz ku.

gotowy pierekaczewnik
Fot. YouTube/VideoKuchnia.pl