Jajecznica po turecku to hit nad hity. Smak zasługuje na medal
Śniadanie bez jajecznicy? Zapomnij o tej w tradycyjnej wersji i poznaj przepis na tę, która zachwyci każdego. Jajecznica po turecku nie ma sobie równych, a przygotowanie to bułka z masłem. Czytaj dalej, a poznasz przepis i dowiesz się, jakie składniki nadadzą daniu, aż tak wyjątkowego smaku.
Jajecznica po turecku na śniadanie lepsza niż tradycyjna
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być lekkie, a przy tym bardzo sycące. Jednym z dań, które spełnia te wymogi, jest jajecznica. Zna je każdy, a możliwość dodania do jajek dowolnych składników, sprawia, że podpasuje każdemu.
Nie każdy jednak wie, że istnieje coś takiego jak menemen, czyli jajecznica po turecku. W tej wersji nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też zadowoli każdego domownika i dostarczy mu niezbędnej w pierwszej części dnia energii. O tym, jak przygotować taką jajecznicę oraz z czego ją przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Jajek i inne składniki
Jajecznica po turecku jak każde danie tego typu składa się przede wszystkim z jajek. Do pełni smaku potrzebne będą także pomidory, cebula, a nawet papryka. Smak podkreślą przyprawy, ale nie należy z nimi przesadzać, bo nawet sami Turcy używają ich bardzo oszczędnie. Dlatego trzymaj się proporcji podanych na liście poniżej, a jajecznica na śniadanie wyjdzie idealnie.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 duży pomidor (najlepiej gdyby był typu bawole serce)
- 1 mała cebula
- 1 papryka zielona
- ½ pęczku natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Jajecznica po turecku - przepis
Przygotowanie rozpocznij od sparzenia pomidora. Następie obierz go ze skóry i pokrój w małą kostkę. Obraną cebulę drobno posiekaj w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i również pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę oraz papryki. Mieszając je, smaż na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj pomidory i smaż je, do momentu aż się rozpadną i odparuje z nich nadmiar wody.
Wbij jajka . Mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Gdy jajka zetną się, jajecznica po turecku jest gotowa. Przypraw ją z odrobiną pieprzu i soli. Na koniec obsyp wierzch posiekaną natką pietruszki i gotową podawaj na śniadanie.