Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę jabłka z biszkoptem i bitą śmietaną. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłam
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.09.2024 07:00

Łączę jabłka z biszkoptem i bitą śmietaną. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłam

szarlotka alpejska
Fot. YouTube/smakikatriny

Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka szarlotki, to poznaj ten przepis. Gwarantuje on pyszny smak, któremu nikt się nie oprze. Szarlotka alpejska to prawdziwe niebo w gębie. Warto się o tym przekonać. 

Szarlotka alpejska na deser

Uwielbiam ciasta i łakocie, szczególnie te, które można przygotować w nieskomplikowany sposób. Tak właśnie jest z szarlotką alpejską. Już sama nazwa brzmi pysznie, ale najlepsze kryje się w cieście. Ten smak jest doskonały. Połączenie puszystego biszkoptu, jabłek i bitej śmietany to starzał w 10.

Co ważne te wyśmienite ciasto zrobisz w prosty sposób. Umożliwia to przepis z kanału YouTube Smaki Katriny- najlepsze przepisy. Stamtąd też pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. Szarlotkę alpejską śmiało możesz podać podczas rodzinnej uroczystości. Ciasto jest eleganckie i wspaniale smakuje. 

szarlotka alpejska
Fot. YouTube/smakikatriny
Układam kiełbasę na ziemniakach i zalewam tą mieszanką. Kolacja na ciepło, jak się patrzy

Jak upiec szarlotkę alpejską?

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • blaszka 25 na 40 cm

Składniki na warstwę jabłek:

  • 1 ½ kg jabłek szara reneta
  • 2 galaretki cytrynowe

Składniki na bitą śmietanę:

  • 750 ml śmietany 36%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 125 ml wrzątku
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • czekolada mleczna do posypania

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Ubij na sztywną pianę i stopniowo wsypuj cukier. Miksuj aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Dodaj stopniowo żółtka i dalej miksuj. Wsyp mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 

Wszystko miksuj na najmniejszych obrotach. Blaszkę o wymiarach 25 na 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Gotowy biszkopt wystudź. 

Szarlotka alpejska najlepsza pod słońcem

Po ostudzeniu biszkopt przekrój na pół. Teraz przygotuj jabłka, które wyłożysz na ciasto. Owoce umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach

Owoce przełóż do garnka, praż 15 minut i wsyp galaretki cytrynowe. Wymieszaj i praż jeszcze 5-10 minut. Gorącą masę wyłóż na spód ciasta, wyrównaj i przykryj drugą częścią ciasta.

Ciasto dociśnij i odłóż do wystudzenia. Teraz przygotuj bitą śmietanę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę, wymieszaj i wystudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj na najwyższych obrotach

Śmietanę wyłóż na ostudzone ciasto, wyrównaj i posyp czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Pisaliśmy o tym, jak zrobić lekki i nietuczący sernik. Radziliśmy, jak zakwasić śmietanę. 

szarlotka alpejska
Fot. YouTube/smakikatriny