Smakosze.pl Przepisy Jajka faszerowane w panierce. Idealne na pyszną przystawkę
canva/cheche22

Jajka faszerowane w panierce. Idealne na pyszną przystawkę

11 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka faszerowane w panierce z musztardą i majonezem to pomysł na wyśmienitą i niezwykłą przystawkę lub przekąskę. Białka obtoczone w bułce tartej i smażone na oliwie zyskują rewelacyjny smak. Poznaj przepis na oryginalne jajka faszerowane w panierce.

Jajka faszerowane znamy wszyscy, farsz przygotowujemy z dodatkiem przypraw, warzyw, sosów, jednak białka zostawiamy ugotowane. Panierowane białka są jeszcze smaczniejsze, są lekko chrupiące i wyglądają bardzo apetycznie.

Jajka do faszerowania musisz ugotować zupełnie na twardo. Żółtka muszą być bardzo mocno ścięte. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia wody . Jajka gotuj w osolonej wodzie, sól ułatwia obieranie jajek, białka są estetyczne i nie są porwane.

W panierce przygotujesz nie tylko jajka, ale i wiele warzyw- tu poznasz przepis na kalafior pieczony w panierce , jest chrupiący i doskonały na przekąskę.

Przepis na jajka faszerowane w panierce

Składniki:

  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo

  • surowe jajko

  • łyżka majonezu

  • szczypta papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

  • 6 łyżek bułki tartej

  • 2 łyżki mąki pszennej

Jak zrobić jajka faszerowane w panierce?

Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem i wymieszaj z majonezem, musztardą, papryką mieloną, dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodaj odrobinę oliwy z oliwek.

Bułka tarta do panierki

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Surowe jajko roztrzep widelcem. Białka panieruj kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, odstaw na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Do panierowanych białek wykładaj masę z żółtek i majonezu, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego i od razu podaj, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy