Tak ogórki małosolne robiła moja babcia. Z tym przepisem wychodzą pyszne i chrupiące
![ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/1920/ogorki_malosolne_09d97bece4.jpg)
Ogórki małosolne czarują świeżym i lekko kwaskowym, a nawet nieco słodkim smakiem. Zawsze wychodzą mi pyszne i chrupiące. Sekretem ogórków małosolnych jest przepis babci. Poznajcie go, bo warto.
Ogórki małosolne najlepsze z przepisu babci
Ogórki małosolne to takie ogórki kiszone, ale można powiedzieć, że tylko połowicznie. Nadal świeże i lekko słodkie, ale już trochę ukiszone i słone. Pyszne ogórki pachną czosnkiem, koprem i chrzanem. Od lat robię je wyłącznie z przepisu babci.
Seniorka znała się znakomicie na kuchni, a ogórki małosolne z tego przepisu wychodzą chrupiące, jak żadne inne. Kiszą się szybko i jeszcze szybciej znikają ze słoika. Są pyszne jako dodatek do obiadu, surówek i same. Chrupię je z przyjemnością. Poniżej znajdziesz przepis na ogórki małosolne od babci.
![ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_malosolne_17fce111ca.jpg)
Jak zrobić ogórki małosolne z przepisu babci?
Składniki:
- 1 kg niedużych ogórków
- 1 litr gorącej wody
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 4 ząbki czosnku
- 3 łodygi kopru z baldachimami
- 3 liście chrzanu
Przygotowanie ogórków małosolnych zacznij od zalania ogórków na około 2 godziny. Dzięki temu będą chrupiące. Do garnka wlej litr wody i zagotuj. Musi tylko zawrzeć. Zdejmij z ognia, wsyp sól i mieszaj do rozpuszczenia.
W wyparzonych słoikach ułóż łodygę kopru, 2 ząbki czosnku i liść chrzanu. Teraz włóż na to ogórki, z których z jednej strony odetnij końce. Ten zabieg sprawi, że szybciej się ukiszą. Teraz na ogórki połóż znów warstwę kopru, chrzanu i czosnku.
Ogórki małosolne pyszne i chrupiące
Ogórki zalej wodą z solą. Odstaw na 2-3 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Dociśnij ogórki słoiczkiem wypełnionym wodą, by nie wypływały. Już po 2 dniach ogórki małosolne będą dobre do jedzenia. Każdy, kto ich spróbuje, zwraca uwagę na to, że są bardzo chrupiące.
Wychodzą pysznie, a przepis babci jest tajemnicą ich wyjątkowego smaku. Dlatego zrób ogórki małosolne tak, jak ja. Gwarantuję, że szybko znikną ze słoików. Pisaliśmy o tym, jak zrobić apetyczne babeczki truskawkowe. Podpowiadaliśmy też, co zrobić, by truskawki nie pleśniały.
![ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_malosolne_9dbd066f64.jpg)
Źródło: smaker.pl
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/malosolne_98850c8146.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![skórki arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/skorki_arbuza_f2c00edb2e.jpg)
![Dino](https://images.iberion.media/images/origin/Dino_cce22138ce.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![ciasto jabłecznik](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jablecznik_6d6fa0cb95.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![jagodzianki i siostra Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_c4d24c960d.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_1687711bd2.jpeg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)