Jak marynować karkówkę, żeby była miękka?
Idealna karkówka powinna być odpowiednio miękka i soczysta. Smakosze osiągają taki efekt na różne sposoby. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać jeden popularny napój i karkówka wyjdzie perfekcyjnie. Mowa o zamarynowaniu jej w maślance. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.
Karkówka często gości na naszych stołach podczas cieplejszych dni, które sprzyjają beztroskiemu grillowaniu. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie biesiadowania przy rozgrzanym ruszcie bez tego specjału. Warto wiedzieć, jak przygotować go w idealny sposób.
Karkówka jeszcze nigdy nie była tak pyszna
Smakowita karkówka zalicza się do grona specjałów, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by ją spałaszowali. Zwłaszcza jeśli karkówka będzie miękka i soczysta.
Niedawno wspominaliśmy o tym, jak przyrządzić karkówkę z piekarnika. Dziś skupimy się na kwestii marynowania. W każdym domu robi się to odrobinę inaczej. Jednak jedna metoda ma znaczącą przewagę nad pozostałymi.
Karkówka będzie miękka i soczysta za sprawą namoczenia jej w maślance. Domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu, kiedy skosztują mięsnego specjału w tej odsłonie. Najpierw musimy jednak wiedzieć, w jaki sposób wybrać odpowiednią karkówkę.
Karkówka karkówce nierówna
Nie od dziś wiadomo, że wysoka jakość składników przekłada się na całokształt dania. Karkówka nie jest tutaj wyjątkiem. Najlepiej, jeśli podczas zakupów poprosimy o kawałek karczku od strony schabu. Będzie on mniej tłusty i bardziej miękki.
Dobra karkówka powinna być lekko wilgotna. Jednak powinniśmy być ostrożni, gdy mięso będzie bardzo mokre. Może to oznaczać, że karkówka nie jest najświeższa. Zapach mięsa powinien być delikatny. Z kolei kolor dobrej karkówki jest jednolity.
(Canva / xalanx)
Jak przygotować idealną karkówkę?
Karkówka w maślance jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest krótka. Co nam będzie potrzebne?
5 plastrów karkówki
250 ml maślanki
30 ml soku z cytryny
15 g rozmarynu
15 g curry
10 g papryki wędzonej
Maślankę mieszamy z sokiem oraz przyprawami. Powinniśmy otrzymać jednolitą marynatę. Smarujemy nią karkówkę. Następnie mięso umieszczamy do lodówki. Powinniśmy je tam trzymać przez minimum godzinę.
Tak przygotowana karkówka dobrze sprawdzi się zarówno podczas smażenia, jak i grillowania. Wcześniej trzeba z niej zdjąć nadmiar marynaty. Warto wiedzieć, w jaki sposób skutecznie wyczyścić grillowy ruszt.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Facet; Beszamel