Jak obrać seler naciowy?
Seler naciowy jest warzywem o intensywnym smaku i zapachu. Doskonale nadaje się do przygotowania sałatek, surówek i sosów. Seler naciowy jest wyjątkowo zdrowy i smaczny, dlatego też powinniśmy włączyć go codziennej diety. Sprawdź, jak odpowiednio obrać seler naciowy i do czego go dodawać.
Seler naciowy od lat znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nim związki zwiększają naszą odporność, działają przeciwzapalnie i detoksykująco. Regularne spożywanie selera naciowego minimalizuje powstanie chorób serca, układu nerwowego i nowotworów.
Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Warzywo możesz jednak w prosty sposób ,,odczarować", przygotowując z niego pyszną zupę krem lub dodając do sałatki . Seler naciowy w towarzystwie zarówno mięsa, jak i innych warzyw, podbija ich smak i sprawia, że potrawy są niezwykle aromatyczne. Seler naciowy możesz wykorzystać również do koktajli owocowych , które dodadzą Ci energii i wzmocnią odporność.
Jak kupować seler naciowy?
Kupuj wyłącznie łodygi, które wyglądają na zdrowe i świeże. Muszą być zielone, soczyste, chrupiące. Seler naciowy, który nabiera żółtego koloru lub ma wiele ciemnych plamek jest stary i nie będzie smakował tak, jak powinien.
Jak obrać seler naciowy?
Na początku dokładnie umyj seler. Odetnij liście i zgrubienie po korzeniu. Każdą łodygę selera naciowego obierz przy pomocy obieraczki do warzyw , usuń wszystkie brzydkie, ciemne plamy, pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki.
Łodygi selera naciowego, których nie wykorzystasz włóż do miski, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki, dzięki czemu zachowają swój świeży kolor i będą chrupiące jeszcze przez wiele dni.