Smakosze.pl
Fantastyczna zupa z selera naciowego

canva/margouillatphotos

Fantastyczna zupa z selera naciowego

14 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa z selera naciowego to świetny pomysł na szybki, pożywny i wyjątkowo smaczny posiłek dla całej rodziny. Zupa jest doskonale doprawiona, a seler naciowy i pietruszka nadaje jej wyrazistego, intensywnego smaku i aromatu. Poznaj przepis na fantastyczną zupę z selera naciowego, idealną na deszczowe, jesienne dni.

Zupa z selera naciowego jest zupą niezwykle smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą. Seler naciowy, pietruszka i czosnek wzmacniają nasz układ odpornościowy i dodają energii na cały dzień. Zawarte w nich flawonoidy działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.

Fantastyczną zupę z selera możesz podawać na wiele sposobów: z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami słonecznika, dyni. Zupa z selera smakuje również doskonale oprószona posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

Zupy kremy są niezwykle sycące, niskokaloryczne, zdrowe i niesamowicie smaczne. Wykorzystaj sezon na dynie i przygotuj rozgrzewający krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i chili.

Przepis na fantastyczną zupę z selera naciowego

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek selera naciowego

  • natka pietruszki

  • 2 ziemniaki

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka masła

  • szczypta majeranku i gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

  • 400-500 ml bulionu warzywnego

Jak przygotować fantastyczną zupę z selera naciowego?

Posiekaj seler naciowy, natkę pietruszki, cebulę, czosnek. Pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki.

Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj korzeń pietruszki, ziemniaki i marchewkę i smaż 5-7 minut, następnie wsyp posiekany seler i pietruszkę, zalej bulionem, aby przykrył warzywa, dopraw majerankiem, gałką muszkatołową i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki i korzeń pietruszki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę blenduj do uzyskania konsystencji kremu. W razie konieczności stopniowo dolewaj resztę bulionu.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały sos do mięsa pieczonego

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >