Fantastyczna zupa z selera naciowego
Zupa z selera naciowego to świetny pomysł na szybki, pożywny i wyjątkowo smaczny posiłek dla całej rodziny. Zupa jest doskonale doprawiona, a seler naciowy i pietruszka nadaje jej wyrazistego, intensywnego smaku i aromatu. Poznaj przepis na fantastyczną zupę z selera naciowego, idealną na deszczowe, jesienne dni.
Zupa z selera naciowego jest zupą niezwykle smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą. Seler naciowy, pietruszka i czosnek wzmacniają nasz układ odpornościowy i dodają energii na cały dzień. Zawarte w nich flawonoidy działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.
Fantastyczną zupę z selera możesz podawać na wiele sposobów: z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami słonecznika, dyni. Zupa z selera smakuje również doskonale oprószona posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Zupy kremy są niezwykle sycące, niskokaloryczne, zdrowe i niesamowicie smaczne. Wykorzystaj sezon na dynie i przygotuj rozgrzewający krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i chili.
Przepis na fantastyczną zupę z selera naciowego
Składniki na 4 porcje:
pęczek selera naciowego
natka pietruszki
2 ziemniaki
korzeń pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
szczypta majeranku i gałki muszkatołowej
sól, pieprz
400-500 ml bulionu warzywnego
Jak przygotować fantastyczną zupę z selera naciowego?
Posiekaj seler naciowy, natkę pietruszki, cebulę, czosnek. Pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki.
Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj korzeń pietruszki, ziemniaki i marchewkę i smaż 5-7 minut, następnie wsyp posiekany seler i pietruszkę, zalej bulionem, aby przykrył warzywa, dopraw majerankiem, gałką muszkatołową i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki i korzeń pietruszki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę blenduj do uzyskania konsystencji kremu. W razie konieczności stopniowo dolewaj resztę bulionu.
Smacznego.