Smakosze.pl Porady Jak odświeżyć chleb? Ten sposób jest najszybszy
canva/solidcolours

Jak odświeżyć chleb? Ten sposób jest najszybszy

17 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wiele osób zastanawia się, jak najszybciej odświeżyć chleb. W piekarniku odświeżanie pieczywa będzie trwało około 15 minut. Gdy włożysz bochenek do woreczka z jabłkiem - nawet kilka godzin. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu chleb będzie miękki dosłownie w kilka sekund.

Nigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba

Chrupiący, świeży chleb smakuje najlepiej. Niestety już po kilku dniach pieczywo robi się czerstwe. Niektórzy mrożą bochenki, aby na dłużej cieszyć się ich smakiem. Czerstwy chleb nie musi trafić do kosza. Możesz w prosty sposób przywrócić mu miękkość.

Jak odświeżyć chleb? Pieczywo uratujesz między innymi w mikrofalówce, piekarniku, czy dodając do niego kilka kawałków jabłka. Najszybszym sposobem jest jednak odświeżenie go na parze. Już po kilku sekundach pieczywo jest będzie miękkie i apetyczne.

Czerstwy chleb możesz również wykorzystać w inny sposób. Pokrój bochenek i kromki poukładaj na papierze i odstaw na kilka dni. Możesz poukładać je również na grzejniku, żeby przyspieszyć suszenie. Zupełnie suche pieczywo drobno pokrusz i włóż do szklanego słoika. Domowa panierka jest gotowa. Nic w kuchni nie może się zmarnować.

Zapomnij o serniku. Teraz króluje skyrnik - jest prostszy i ma wiele białka

Odświeżanie chleba na parze

Odświeżanie chleba na parze jest zdecydowanie najszybszym sposobem. Już po chwili czerstwe pieczywo staje się miękkie i bez trudu je pokroisz. Wystarczy, że sito do gotowania na parze wyłożysz bawełnianą ściereczką i położysz na niej chleb.

Sito włóż do garnka z niewielką ilością gorącej wody. Garnek przykryj i włącz palnik. Po kilku sekundach gotowania obróć pieczywo na drugą stronę. Po chwili chleb będzie gotowy do jedzenia. Uważaj, żeby nie podgrzewać go zbyt długo, ponieważ się rozpadnie.

Jak jeszcze można uratować czerstwe pieczywo?

Dobrym sposobem jest również mikrofalówka i piekarnik. Pieczywo posmaruj mlekiem przy pomocy pędzelka silikonowego. Wstaw na 15 sekund do mikrofalówki na najwyższą moc urządzenia. W piekarniku pieczywo odświeżysz w następujący sposób: chleb zwilż mlekiem i owiń folią aluminiową.

Piecz w 140 stopniach C przez 15 minut. Jeśli chleb nie jest zbyt czerstwy, włóż go do foliowego woreczka z kilkoma kawałkami jabłka. Woreczek zawiń i odstaw na kilka godzin, a pieczywo będzie miękkie.

Sprawdź również, czy można jeść kiełkujące ziemniaki. Rozwiewamy wątpliwości. Jak długo przechowywać ugotowane jajka ? Nie każdy ma świadomość.

chleb.jpg
canva/Ivankmit
Dowbor podzieliła się niezwykłą recepturą na syrop z mniszka. Jest niewiarygodnie cenny
Ma więcej witaminy C niż cytryna. Mnóstwo Polaków ma go jednak za zwykły chwast
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy