Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Ma więcej witaminy C niż cytryna. Mnóstwo Polaków ma go jednak za zwykły chwast

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Mnóstwo Polaków ma go jednak za zwykły chwast

Czosnek niedźwiedzi
canva/ands456

Czosnek niedźwiedzi jest niesamowicie smaczny i zdrowy. Wyraziste warzywo zawiera m.in. znaczne ilości witaminy C, a dodawać je można do wielu dań. Tej wiosny warto spróbować — korzyści będą ogromne.
 

Co zawiera czosnek niedźwiedzi?

Pachnące delikatnie czosnkiem liście obfitują liczne ważne dla organizmu człowieka substancje. Znajdziemy w nich witaminy takie jak A, E czy C. Ostatniej — niesamowicie ważnej w budowaniu odporności i załączaniu wolnych rodników — jest nawet do 15 razy więcej niż w cytrynie.

Występujące w czosnku niedźwiedzim żelazo czyni go świetnym produktem dla osób zmagających się z anemią. Znajdziemy w nim także sporą dawkę selenu, który także wpływa na wydajność układu odpornościowego.

Są tanie i odżywcze. Polacy jednak wciąż omijają ten rodzaj mięsa

Gdzie dostać czosnek niedźwiedzi?

Właściwości bakteriobójcze czosnku niedźwiedziego sprawiają, że jest on niesamowicie atrakcyjnym produktem, zwłaszcza wiosną, gdy zaczyna pojawiać się w lasach.

Należy jednak pamiętać, że jest on chroniony, a gdy już zakwitnie — co zwykle następuje w maju — znajduje zastosowanie tylko jako ozdoba. Bardzo łatwo też pomylić go z trującą konwalią, która pojawia się w podobnym okresie.

Warto pokusić się o jednak wyhodowanie rośliny w domu. Uprawa czosnku niedźwiedziego jest dużo prostsza niż uprawa czosnku główkowego i wymaga niewielkich nakładów finansowych. Więcej o procesie przeczytacie w tym artykule.

Do czego pasuje czosnek niedźwiedzi?

Liści czosnku niedźwiedziego świetnie sprawdzają się w sałatkach, sosach i na kanapkach. Bardzo smaczną propozycją będzie np. makaron z pesto z aromatycznego warzywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodawać je do twarogów czy zup kremów z dodatkiem szpinaku, czy pora.

Czosnek niedźwiedzi jest też smaczny w wersji suszonej. Wtedy można go dodać do mięs pieczonych, pasztetów czy kiełbas. Nie poleca się jednak samodzielnie przygotowania takiej odsłony. Nadmiar zdecydowanie lepiej zniesie mrożenie np. waśnie w formie wspomnianego już pesto.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy wykorzystujące nie tylko czosnek niedźwiedzi. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić kopytka z tym aromatycznym dodatkiem. Być może skusi was tez prosta zielona zupa krem.

Czosnek niedźwiedzi jest zdrowy.png
canva/Madeleine_Steinbach