Jak przechowywać czosnek? Dzięki tej metodzie nie stanie się gorzki i nie zacznie kiełkować
Czosnek jest bardzo zdrowy i ma ważne miejsce w naszej kuchni. Nadaje smaku, aromatu i wyrazistości wielu potrawom. Jednak, jak przechowywać czosnek, żeby nie był gorzki? Jest na to sprawdzony sposób.
Czosnek, czyli porcja zdrowia na talerzu
Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez czosnku. Dzięki niemu nasze danie zyskują bardziej wyrazisty smak i ten wyjątkowy aromat. Czosnek podsmażamy, dodajemy do marynat, przetworów i korzystamy z jego dobroczynnych właściwości. Warto podkreślić, że jest on prawdziwą bombą witaminową.
Czosnek zawiera witaminy: A, C, B1, B2, PP. Jego jedzenie dostarcza nam żelaza, magnezu, wapnia i chromu . Czosnek jest też naturalnym antybiotykiem i pomaga w zwalczaniu infekcji i przeziębień. Jednak jak go przechowywać, by służył nam, jak najdłużej? Dzięki tej metodzie nie będzie gorzki i nie zacznie kiełkować.
W jaki sposób przechowywać czosnek?
Nigdy nie trzymaj świeżego czosnku w lodówce, bo zacznie kiełkować. Stanie się gorzki i niezbyt smaczny. Czosnek w główce wytrzyma dłużej niż ten w ząbkach. Najlepiej go przechowywać w suchych i ciemnych miejscach.
Takie warunki czosnek lubi najbardziej. Jednak nie zamykaj go w szufladzie, a wybierz bardziej przewiewne miejsce. Możesz włożyć go papierowej torby. W jaki sposób poznasz, że czosnek jest świeży? Ściśnij główkę, a jeżeli jest miękka, to oznacza, że jest nieświeża.
Sposób na obrany czosnek
Jeśli chcesz przechowywać obrany czosnek, to musisz trzymać go w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. W lodówce możesz go przechowywać najwyżej tydzień. Dobrym pomysłem jest marynowanie czosnku w oliwie. Dzięki temu wykorzystasz też aromatyczny tłuszcz do smażenia.
Warto wiedzieć, że czosnek można zamrozić. W tym celu oddziel i obierz ząbki czosnku, potem rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Blachę przykryj folią i zamroź na noc. Ząbki się nie posklejają. Pisaliśmy o tym, czy można jeść kiełkujący czosnek. Radziliśmy, jak odróżnić chiński czosnek od polskiego.
Źródło: pysznosci.pl