Smakosze.pl

canva/niknak99

Czy można jeść kiełkujący czosnek? Łatwo o błąd, rozwiewamy wątpliwości

28 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zostawiłaś czosnek w szafce i zaczął kiełkować? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Kiełkujące warzywo jest jeszcze zdrowsze. Szczypiorek z czosnku będzie świetnym dodatkiem do past kanapkowych i innych dań.

Czosnek. Zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw

Wszyscy wiemy, że kiełkujące ziemniaki wydzielają silne toksyny i nie możemy ich jeść, ponieważ możemy się zatruć. Czosnek, szczególnie o tej porze roku, również szybko kiełkuje. Wystarczy, że zostawimy go na dwa- trzy dni w kuchennej szafce i zauważymy malutkie pędy.

Wiele osób uważa, że kiełkujący czosnek, podobnie jak ziemniaki, może być szkodliwy. Nic bardziej mylnego. Czosnek, który kiełkuje możemy śmiało jeść razem z całym szczypiorkiem, który wyrósł z główki.

Czosnek jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zupa z czosnku smakuje rewelacyjnie i jest bardzo zdrowa. Z warzywa często robimy także domowe syropy na kaszel, przeziębienie i grypę. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć czosnek do diety. Na efekty nie będziesz musiała długo czekać.

Surówka z kapusty pekińskiej

Wymieszaj z musztardą francuską i zalej nią kapustę pekińską. Surówka będzie smakować jak marzenie

CZYTAJ DALEJ

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Niektórzy uważają, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy, wydziela toksyny i psuje smak dań. Badania wykazują jednak, że czosnek, który wypuszcza pędy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Szczypiorek z czosnku ma więcej przeciwutleniaczy niż cała główka warzywa.

Kiełkujący czosnek możemy więc jeść spokojnie. Szczypiorek warto dodać do twarożku, kanapek i innych potraw. Ma nieco ostrzejszy smak niż szczypiorek z cebuli. Doskonale podkreśla smak i aromat.

Dlaczego warto włączyć czosnek do diety?

Czosnek jest jednym z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Czosnek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, wszystkich witamin z grupy B, witaminy C, A, a także potasu, fosforu i wapnia.

Regularne jedzenie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Wzmacnia układ odpornościowy, przyczynia się do szybszego powrotu do zdrowia w przypadku przeziębień, grypy i innych chorób. 

Ponadto czosnek wzmacnia cały układ nerwowy, pamięć, koncentrację. Działa zbawiennie na cały układ wieńcowy. Reguluje ciśnienie i produkcję krwi, a także zmniejszenia ryzyko zawału, miażdżycy i nadciśnienia, a to tylko niektóre z jego zalet.

Co oznacza biały nalot na miodzie?  Do diety koniecznie włącz również ryby. Tu poznasz rybę, która smakuje jak łosoś, jest równie zdrowa, a o wiele tańsza. Sprawdź, jak ją przygotować.

czosnek.jpg
canva/congerdesign z Pixabay

 

Gdzie najtaniej zrobić zakupy przed Wielkanocą?

Wyliczono, gdzie zrobimy najtańsze zakupy przed Wielkanocą. Biedronka zdetronizowana

CZYTAJ DALEJ
domowy baleron bez wędzenia

Pyszny domowy baleron bije na głowę inne wędliny. Obejdzie się bez wędzenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >