Smakosze.pl Porady Jak przechowywać rosół, żeby nie skwaśniał? 1 metoda jest doskonała
canva/fermate

Jak przechowywać rosół, żeby nie skwaśniał? 1 metoda jest doskonała

22 maja 2023

Rosół często przygotowujemy w większych ilościach, tak by starczyło go na 2 dni. Zupa ta jednak wyjątkowo łatwo się psuje, o czym powinniśmy pamiętać zwłaszcza wiosną i latem. Na szczęście są sposoby, by temu przeciwdziałać. Najlepiej sprawdza się wekowanie.

Zamykanie rosołu w słoiku to dobry pomysł

Rosół nie będzie kwaśniał, jeśli zamkniecie go w słoiku na gorąco i w tej postaci wystudzicie , a następnie wstawicie do lodówki. Znany naszym babciom proces wekowania jest niezawodny, ale wymaga przestrzegania kilku reguł.

Przede wszystkim naczynia zastosowane do zamykania muszą być wcześniej wyparzone, a pokrywki nie mogą być zdeformowane czy zardzewiałe. Wieczko i słoik powinny być też dobrze spasowane. Tylko w takich pojemnikach przechowanie będzie skuteczne.

Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz królują duffinki

Co jeszcze przedłuży świeżość rosołu?

Istnieją produkty, które mogę przyczynić się do szybszego psucia rosołu. Nawet jeśli nie planujecie zamykać dania w słoikach, dobrą praktyką będzie usuwanie z zupy cebuli i pora, a najlepiej wszystkich wrzucone jarzyny oraz mięso.

Zrobienie tego bezpośrednio po zakończeniu gotowania zminimalizuje ich wpływ na zachodzenie niepożądanych procesów. Oba produkty też można wykorzystać na wiele sposobów, więc nie warto z tym zwlekać.

Rosół można mrozić

Jeśli rosołu mamy naprawdę dużo, mrożenie jest świetnym sposobem przechowania go. Wystarczy podzielić danie na niewielkie porcje i umieścić w woreczkach strunowych lub specjalnych pojemnikach do mrożenia, pamiętając, żeby nie wypełniać ich po brzegi. Już zimne trzeba tylko włożyć do zamrażalnika, a smak zostanie z nami na długo.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na rosół. Spróbujcie koniecznie rozgrzewającej i przyjemnie pikantnej odsłony z ostrą papryką . Być może skusi was też pełen smaku rosół z lanymi kluskami .

Rosół w filiżance.png
canva/Foodphotographer_anet
Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku do dziś nie ma sobie równych. Nie wymyślono lepszych proporcji
Odstawiła 1 produkt i schudła 10 kg. Znamy sekret diety gwiazdy Klanu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy