Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?
canva/gkrphoto

Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

22 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nie mamy ochoty na golonkę, kiedy jest ciepło. Za to teraz, jest doskonały czas na to pyszne, lecz sycące danie. Zobacz jak przygotować golonkę, by miała chrupiącą skórkę.

Oprócz chrupiącej skórki, w golonce ważne jest też wnętrze. Powinno być ono miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Połączenie miękkości z chrupkością jest możliwe, gdy golonkę przygotujemy dwuetapowo. Najpierw ją ugotujemy, a potem zrumienimy w piekarniku.

Jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką?

Składniki:

  • 2 golonki przednie lub 1 tylna

  • 2-3 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 cebula

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 2 marchewki

  • sól

do posmarowania:

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • majeranek

  • ostra mielona papryka

Przygotowanie chrupiącej golonki

Golonkę oczyść, opłucz, umieść w sporym garnku, zalej gorącą wodą. Zagotuj, odszumuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj 15 minut.

Do garnka z golonką dodaj też opieczoną cebulę, obraną pietruszkę, seler i marchewki. Gotuj całość jeszcze ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę. Rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj miód, musztardę, sos sojowy, majeranek i trochę ostrej papryki. Wymieszaj.

Golonkę wyjmij z wywaru, ułóż w brytfannie. Ponacinaj skórę, posmaruj przygotowaną pastą. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 st. C i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż się zrumieni.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszną golonkę. Zobacz, jak przygotować golonkę w miodzie , a także doskonałą golonkę w kiszonej kapuście .

marynata
marynata

Źródło zdjęcia: canva/jmattisson

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy