Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie
Dobrze wypieczona golonka, której mięso samo odchodzi od kości, to jeden z najlepszych obiadów, jaki można zjeść. Dzięki pieczeniu jej w miodzie i piwie ma głęboki smak i wspaniały aromat. Warto podać ją z surówką colesław oraz podpieczonymi łódeczkami z ziemniaków.
Długie gotowanie golonki sprawia, że staje się ona wyjątkowo delikatna i rozpływająca w ustach. Połączenie słodkiego miodu o kwiatowym smaku, a także gorzkiego i chmielowego piwa sprawia, że już pierwszy kęs wywołuje niesamowitą przyjemność.
Choć golonka nie jest najlżejszym daniem, jakie można zjeść, wbrew pozorom dostarcza także prozdrowotnych substancji. Zawiera bowiem sporą ilość kolagenu, elastyny, żelaza oraz witaminy B.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczoną w miodzie i piwie golonkę
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy, jak upiec lekkie i proste ciasto piaskowe.
Składniki:
4 golonki wieprzowe tylne ze skórką
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
kawałek korzenia selera
1 cebula
1 por
3 ząbki czosnku ekologicznego
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól i granulki pieprzu
350 ml jasnego piwa
50 ml miodu
szklanka bulionu z gotowania golonki
30 g musztardy
4 ząbki czosnku
Zacznij od włożenia golonek do dużego garnka wraz ze wszystkimi warzywami oraz przyprawami, poza czosnkiem. Zalej je zimną wodą, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1.5 godziny.
Odlej szklankę wywaru z gotowania, a golonki przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj ze sobą piwo, miód, wywar oraz musztardę. Zalej sosem golonki i wrzuć do nich rozgniecione ząbki czosnku.
Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz mięso kolejne 1.5 godziny. Na ostatnie 30 minut należy zdjąć pokrywkę i co kilka minut podlewać golonkę sosem z dna naczynia. Smacznego.
Źródło: canva/gkrphoto, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: prostepesto