Smakosze.pl Porady Jak ugotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/KEVMA21, Getty Images

Jak ugotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy krok po kroku

25 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kalafior jest wyjątkowo zdrowym i niskokalorycznym warzywem, jednak podczas jego gotowania wydziela dość nieprzyjemny zapach. Genialnym sposobem na poradzenie sobie z tym, jest wsypanie łyżeczki sody oczyszczonej do wody. Dzięki niej przykry zapach zniknie, a różyczki warzywa dodatkowo zachowają estetyczny, biały kolor.

Kalafior ceniony jest przez wielu smakoszy głównie za wspaniały i charakterystyczny smak, a także bogactwo cennych wartości odżywczych. Z jego pomocą można sporządzić całą gamę smacznych i zdrowych potraw.

Niestety podczas jego gotowania można spotkać się ze specyficznym zapachem unoszącym się z garnka. Jest on spowodowany związkami siarki, które ulatniają się z parą wodną. Na szczęście znamy metodę rozwiązującą ten problem.

Do wrzącej wody z kalafiorem wsyp sodę oczyszczoną

Inne tricki na przykry zapach

Poza sodą można użyć kilku innych powszechnie dostępnych w kuchennych szafkach produktów. Jednym z nich jest mleko. Pół szklanki tego płynu wlane do wody z kalafiorem zamaskuje zapach, a także zwiększy intensywność smaku warzywa.

Kolejnymi dodatkami, które należy w tym przypadku stosować jednocześnie, są liście laurowe i sok z cytryny. Jeden listek i kilka łyżeczek soku pozytywnie wpłyną na aromat kalafiora.

Dobrą praktyką może być także wymoczenie kalafiora przed gotowaniem w roztworze wody i octu w proporcjach 5 do 1. Kwaśny ocet rozpuszcza związki siarki i eliminuje je. Pamiętaj, aby dokładnie opłukać różyczki przed wrzuceniem do garnka - inaczej mogą nie smakować dobrze.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.

Kalafior

Źródło zdjęcia: canva/Pixaline, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy