Smakosze.pl Porady Jak ugotować kalafiora, żeby był śnieżnobiały? 1 dodatek jest kluczowy
canva/KEVMA21

Jak ugotować kalafiora, żeby był śnieżnobiały? 1 dodatek jest kluczowy

6 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ugotuj kalafiora w mieszance wody i mleka. Wsyp cukier i sól w odpowiednich proporcjach. Warzywo będzie delikatne, smaczne i nie straci swojego koloru. Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania, do garnka dodaj gałkę muszkatołową, listek laurowy lub sok z cytryny.

Kalafior wcale nie musi śmierdzieć podczas gotowania

Kalafior jest bardzo uniwersalnym warzywem. Dodajemy go między innymi do sałatek, pieczemy, gotujemy zupę, gotujemy i podajemy z okrasą z mąki i bułki tartej. Z kalafiora przygotujemy także wyśmienite puree do obiadu oraz pożywne pasty kanapkowe.

Niestety kalafior pod wpływem wysokiej temperatury żółknie i traci swój apetyczny, śnieżnobiały kolor. Warzywo nie pachnie również zbyt dobrze, kiedy je gotujemy. Są na to jednak skuteczne sposoby. Zastosuj patent z mlekiem, sodą oczyszczoną, cytryną i octem.

Kalafior nie będzie śmierdział podczas gotowania, kiedy do garnka dodamy listek laurowy i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Mleko i cytryna również pomogą zneutralizować nieprzyjemny zapach.

Strzelczyk przypomniał wszystkim dawny patent. Inne desery mogą się schować

Ugotuj kalafiora w mleku i wodzie, a będzie idealnie biały

Mieszanka mleka i wody doskonale sprawdza się do gotowania kalafiora. Mleko sprawia, że warzywo po ugotowaniu nie żółknie. Do garnka wlej mleko i wodę w takich samych proporcjach, zagotuj. Opłucz kalafiora pod zimną, bieżącą wodą i włóż do garnka, kiedy mleko z wodą zaczną się gotować.

Wsyp sól i cukier. Proporcje są następujące: na 1 l płynu wsyp po łyżeczce przypraw. Garnek przykryj i gotuj przez około 15- 20 minut. Po tym czasie kalafior będzie miękki, lekko słodkawy i śnieżnobiały.

Wypróbuj patent z sodą oczyszczoną, cytryną lub octem

Soda oczyszczona i cytryna również dobrze radzą sobie z utrzymaniem śnieżnobiałego koloru kalafiora podczas gotowania. Do garnka wsyp łyżeczkę sody, następnie zagotuj i włóż warzywo. Gotuj do miękkości pod przykryciem.

Kalafior dzięki przyprawom będzie miał apetyczny kolor. Podobny efekt uzyskasz, kiedy do garnka z gotującą się wodą wlejesz 2 łyżki soku z cytryny lub łyżkę octu.

Z kalafiora przygotujesz również steki i kotlety . Dania są banalnie proste w przygotowaniu, tanie i pyszne. Posmakują całej rodzinie.

kalafior.jpg
canva/HandmadePictures
Wszyscy na to czekali. Biedronka przecenia mięso nawet o 80%
Żadne masło, żaden olej. Najlepsze jajka sadzone zrobisz zupełnie inaczej
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy