Strzelczyk przypomniał wszystkim dawny patent. Inne desery mogą się schować
Ptysie są już kultowymi słodyczami. Zamiast kupować je w cukierni, koniecznie zrób je samodzielnie. Ptysie z ciasta parzonego według przepisu Tomasza Strzelczyka dosłownie rozpływają się w ustach. Kucharz wypełnia je kremem budyniowym z mascarpone. Lepszego deseru nie jadłaś.
Tomasz Strzelczyk zrobił kultowy deser
Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA znajdziemy wiele świetnych przepisów na kultowe i mniej znane potrawy. Znany kucharz przyrządza między innymi dania obiadowe i desery. Niedawno Strzelczyk pokazał, jak zrobić wyśmienite ptysie.
Ptysie z ciasta parzonego z kremem na bazie budyniu i serka mascarpone zachwycą każdego łasucha. Kucharz przyrządza je w prosty sposób. Musimy pamiętać jedynie, aby ciasto gotować delikatnie i na małym ogniu, aby się nie przypaliło.
Tomasz Strzelczyk zaznaczył, że do przygotowania deseru potrzebny jest czas. Ptysie są bardzo proste, jednak zarówno ciasto, jak i budyń muszą bardzo dokładnie ostygnąć, żeby można było dokończyć kultowe słodycze.
Jeśli do mascarpone dodamy ciepły budyń, krem się zepsuje. Gorące ptysie natomiast pokruszą się podczas krojenia i stracą swój kształt. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Wszyscy na to czekali. Biedronka przecenia mięso nawet o 80%Kultowe ptysie według przepisu Tomasza Strzelczyka
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- szklanka wody
- 4 jajka
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- mały kawałek skórki z cytryny
- łyżka cukru z wanilią
- 700 ml mleka
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej tortowej
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Jak zrobić ptysie? Nie ma lepszego patentu
Z mleka odlej pół szklanki. Resztę wlej do garnka i zagotuj z małym kawałkiem skórki z cytryny i cukrem, żeby nadać smak i aromat. Po ugotowaniu skórkę wyjmij. W odlanym, zimnym mleku wymieszaj dwa rodzaje mąki. Następnie dodaj 4 żółtka, cukier z wanilią i dokładnie ucieraj.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlej przygotowaną mieszankę i gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj ciasto: do garnka wlej szklankę wody, dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż całość się połączy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek, wyłącz palnik i odstaw, żeby ciasto ostygło. Następnie do masy dodawaj po 1 jajku i ucieraj. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
Ciasto wykładaj na blachę z papierem do pieczenia w odstępach, żeby się nie posklejało. Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na kilka minut, aż ładnie wyrosną i się przyrumienią. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie utrzyj mascarpone, następnie dodawaj stopniowo budyń i mieszaj, aż powstanie gładki, gęsty krem. Wstaw do lodówki na czas stygnięcia upieczonych ptysi. Ostudzone ptysie przekrój na pół i wyłóż krem przy pomocy rękawa cukierniczego. krem przykryj górną częścią ptysia i całość udekoruj cukrem pudrem, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite oponki według przepisu Strzelczyka. Kucharz zdradził niedawno patent na gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Takiego dania się nie spodziewasz.