Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk przypomniał wszystkim dawny patent. Inne desery mogą się schować
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.03.2023 10:17

Strzelczyk przypomniał wszystkim dawny patent. Inne desery mogą się schować

ptysie według przepisu Tomasza Strzelczyka
screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZRATUCHA na YouTube

Ptysie są już kultowymi słodyczami. Zamiast kupować je w cukierni, koniecznie zrób je samodzielnie. Ptysie z ciasta parzonego według przepisu Tomasza Strzelczyka dosłownie rozpływają się w ustach. Kucharz wypełnia je kremem budyniowym z mascarpone. Lepszego deseru nie jadłaś.

Tomasz Strzelczyk zrobił kultowy deser

Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA znajdziemy wiele świetnych przepisów na kultowe i mniej znane potrawy. Znany kucharz przyrządza między innymi dania obiadowe i desery. Niedawno Strzelczyk pokazał, jak zrobić wyśmienite ptysie.

Ptysie z ciasta parzonego z kremem na bazie budyniu i serka mascarpone zachwycą każdego łasucha. Kucharz przyrządza je w prosty sposób. Musimy pamiętać jedynie, aby ciasto gotować delikatnie i na małym ogniu, aby się nie przypaliło.

Tomasz Strzelczyk zaznaczył, że do przygotowania deseru potrzebny jest czas. Ptysie są bardzo proste, jednak zarówno ciasto, jak i budyń muszą bardzo dokładnie ostygnąć, żeby można było dokończyć kultowe słodycze. 

Jeśli do mascarpone dodamy ciepły budyń, krem się zepsuje. Gorące ptysie natomiast pokruszą się podczas krojenia i stracą swój kształt. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Wszyscy na to czekali. Biedronka przecenia mięso nawet o 80%

Kultowe ptysie według przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • szklanka wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • mały kawałek skórki z cytryny
  • łyżka cukru z wanilią
  • 700 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej tortowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji

 

Jak zrobić ptysie? Nie ma lepszego patentu

Z mleka odlej pół szklanki. Resztę wlej do garnka i zagotuj z małym kawałkiem skórki z cytryny i cukrem, żeby nadać smak i aromat. Po ugotowaniu skórkę wyjmij. W odlanym, zimnym mleku wymieszaj dwa rodzaje mąki. Następnie dodaj 4 żółtka, cukier z wanilią i dokładnie ucieraj. 

Gdy mleko zacznie się gotować, wlej przygotowaną mieszankę i gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj ciasto: do garnka wlej szklankę wody, dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj.

Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż całość się połączy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek, wyłącz palnik i odstaw, żeby ciasto ostygło. Następnie do masy dodawaj po 1 jajku i ucieraj. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.

Ciasto wykładaj na blachę z papierem do pieczenia w odstępach, żeby się nie posklejało. Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na kilka minut, aż ładnie wyrosną i się przyrumienią. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie utrzyj mascarpone, następnie dodawaj stopniowo budyń i mieszaj, aż powstanie gładki, gęsty krem. Wstaw do lodówki na czas stygnięcia upieczonych ptysi. Ostudzone ptysie przekrój na pół i wyłóż krem przy pomocy rękawa cukierniczego. krem przykryj górną częścią ptysia i całość udekoruj cukrem pudrem, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite oponki według przepisu Strzelczyka. Kucharz zdradził niedawno patent na gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Takiego dania się nie spodziewasz.

ptysie.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZRATUCHA na YouTube