Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne i proste kotlety z kalafiora

Pyszne i proste kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora
canva/vikif

Kotlety z kalafiora są pyszne. Sprawdzą się doskonale jako zamiennik mięsnych mielonych, a przygotujecie je naprawdę szybko. Odkryjcie smak tego warzywa na nowo już dziś. Kotlety te smakują wybornie w towarzystwie sałatki warzywnej lub lekkiej surówki o wyrazistym smaku np. z buraka z dodatkiem cebulki. Są też świetne jako dodatek do kanapki czy wytrawnego obiadowego naleśnika. Możecie je wtedy sparować z colesławem z czerwonej kapusty i dodać odrobinę sosu paprykowego. Będą obłędnie pyszne.

Przepis na smakowite kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 1 duży kalafior o masie ok. 1,2 g

  • 1 cebula dymka

  • 2 średnie jaja

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów

  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru,

  • 1/3 łyżeczki pieprzu

  • posiekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Z kalafiora usuwamy liście i odcinamy głąb. Zachowujemy je do innych przepisów. Całą główkę płuczemy pod zimną wodą, a następnie odcinamy wszystkie różyczki. Umieszczamy je w garnku i zalewamy zimną wodą.

Wodę lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kalafiora przez około 5 minut. Czas przyrządzania zależy od wielkości różyczek. Jeśli będą mniejsze, być może będą miękkie już nawet po 3 minutach. Ważne jest, by warzywo było ugotowane, ale nie rozpadało się za bardzo. Warto więc na bieżąco kontrolować proces gotowania.

Różyczki odcedzamy i siekamy, a następnie przenosimy na suchą patelnię. Podgrzewamy je przez kilka minut na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Chodzi nam o to, by odparować z niego nadmiar wody.

Kalafiora studzimy, siekamy, a następnie w misce łączymy z jajami, mąką i posiekaną dymką. Wsypujemy też zioła, jeśli ich używamy. Doprawiamy sypkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.

Panierujemy je w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na niej kotlety porcjami, po około 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego i podajemy. Smacznego.

Kotlety z kalafiora są naprawdę pyszne
Kotlety z kalafiora są naprawdę pyszne

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram