Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne masło, żaden olej. Najlepsze jajka sadzone zrobisz zupełnie inaczej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.03.2023 07:57

Żadne masło, żaden olej. Najlepsze jajka sadzone zrobisz zupełnie inaczej

jajka sadzone na wodzie bez grama tłuszczu
canva/sergeyryzynov

Jajka sadzone na wodzie będą gotowe w kilka minut. Są genialnym dodatkiem do każdego posiłku. Są pożywne, smaczne i przede wszystkim o wiele lżejsze od jajek sadzonych na maśle, oleju, czy oliwie z oliwek. 

Jajka sadzone na wodzie mają mało kalorii

Jajko sadzone na łyżce masła, oleju lub oliwy ma około 130 kcal. Zwykle tłuszczu dajemy jednak znacznie więcej, żeby jajka się nie przypaliły. Dla porównania, jajko sadzone na wodzie ma tylko 73 kcal. Nie ma grama niepotrzebnego tłuszczu, więc jest o wiele lżejsze i przede wszystkim zdrowsze.

Jajka sadzone na wodzie doprawiamy według uznania. Może to być wyłącznie sól i pieprz. Możemy oprószyć je np. posiekaną natką pietruszki, kolendry, czy szczypiorkiem. Tak przyrządzone jajka są pysznym dodatkiem do śniadania, obiadu lub kolacji. Posmakują każdemu.

Moja propozycja śniadaniowa? Kromka razowego pieczywa, pasta z awokado, jajka sadzone na wodzie i kiełki lub sezam. Takie danie dodaje energii na wiele godzin i jest przepyszne. Jajka sadzone są świetnym dodatkiem do dań z woka, np. siekanej wołowiny z tajską bazylią. Wtedy podajemy je razem z ryżem i lekką surówką z pomidora i ogórka.

Zapomnij o kupnym. Domowy chleb zrobisz w parę chwil

Przepis na jajka sadzone na wodzie. Zdrowy posiłek w kilka minut

Składniki:

  • 2 jajka kurze
  • woda
  • sól, pieprz
  • świeże zioła, np. szczypiorek

 

Jak zrobić jajka sadzone bez grama tłuszczu?

Na patelnię wlej wodę, między 0,5 a 1 cm nad powierzchnię, włącz mały ogień. Po kilku sekundach wbij jajka i smaż chwilę. Pilnuj, aby woda nie wyparowała bo wtedy jajka się przypalą. W razie potrzeby dolej odrobinę wrzątku.

Gdy jajka zaczną się ścinać, oprósz je solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Smaż, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko będzie płynne. To najlepsza konsystencja jajek sadzonych.

Na śniadanie doskonale sprawdzą się także jajka po benedyktyńsku. Po przekrojeniu ugotowanego białka, żółtko wylewa się na kanapkę. Sprawdź, ile gotować jajka na miękko. Już nigdy ich nie przeciągniesz.

jajka sadzone na wodzie.jpg
canva/VeselovaElena