Smakosze.pl Porady Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomocny będzie niepozorny produkt
canva/Dar1930

Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomocny będzie niepozorny produkt

9 kwietnia 2023

Żurek wyszedł wam za kwaśny? Jeszcze można poprawić jego smak. Wcale nie będzie konieczne wlewanie wody, która sprawi, że zupa utraci też aromat. Pomoże odrobina sody oczyszczonej. Wypróbujcie prosty babciny trik, a danie znów zachwyci.

Zbyt kwaśny żurek da się uratować

Soda oczyszczona kojarzy się przede wszystkim z przygotowywaniem wypieków , czy usuwaniem uporczywych plam. Biały proszek będzie też jednak niesamowicie skuteczny w poprawianiu smaku wybranych potraw. Jedną z nich jest żurek.

Jeśli podczas jego gotowania dodaliśmy zbyt dużo wyrazistego w smaku zakwasu, wsypcie pół łyżeczki środka i dokładnie wymieszajcie. Żurek powinien stać się nieco łagodniejszy i przyjemniejszy w odbiorze.

Dodaj do pora uwielbiane warzywo. Apetyczna surówka będzie smakować lepiej niż z restauracji

Cukier i śmietana też poprawią smak żurku

Soda oczyszczona, choć skuteczna, nie zawsze jest pod ręką. Jeśli akurat nam jej zabrakło, zbyt kwaśne danie można spróbować doprawić cukrem. Produkt, który większość z nas ma w domu też zneutralizuje moc zakwasu.

Natychmiastową pomoc w poprawie smaku tradycyjnej wielkanocnej potrawy przyniesie też śmietana. Jeśli możemy spożywać ten nabiał, wystarczy zahartować słodką jego wersję i wymieszać z ciepłym żurkiem, a stanie się on mniej kwaśny.

Jak zrobić dobry żurek?

Aby uniknąć uzyskania zbyt intensywnego smaku, gotując żurek, warto zawsze stopniowo dodawać zakwas. Zależnie od użytej mąki, czasu przygotowywania i przypraw będzie on bowiem miał nieco inne właściwości. Dużo łatwiej też jest wlać go więcej niż łagodzić smak dania.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na żurek. Polecamy prostą wersję postną od Magdy Gessler — nie znajdziecie tam nabiału. Być może skusi was też aromatyczna odsłona Roberta Makłowicza , która obfituje w czosnek.

Żurek nie będzie za kwaśny.png
canva/Dar1930
Żaden majonez. Jajka zalane tym sosem najszybciej znikają ze stołu
Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy