Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomocny będzie niepozorny produkt
Żurek wyszedł wam za kwaśny? Jeszcze można poprawić jego smak. Wcale nie będzie konieczne wlewanie wody, która sprawi, że zupa utraci też aromat. Pomoże odrobina sody oczyszczonej. Wypróbujcie prosty babciny trik, a danie znów zachwyci.
Zbyt kwaśny żurek da się uratować
Soda oczyszczona kojarzy się przede wszystkim z przygotowywaniem wypieków , czy usuwaniem uporczywych plam. Biały proszek będzie też jednak niesamowicie skuteczny w poprawianiu smaku wybranych potraw. Jedną z nich jest żurek.
Jeśli podczas jego gotowania dodaliśmy zbyt dużo wyrazistego w smaku zakwasu, wsypcie pół łyżeczki środka i dokładnie wymieszajcie. Żurek powinien stać się nieco łagodniejszy i przyjemniejszy w odbiorze.
Cukier i śmietana też poprawią smak żurku
Soda oczyszczona, choć skuteczna, nie zawsze jest pod ręką. Jeśli akurat nam jej zabrakło, zbyt kwaśne danie można spróbować doprawić cukrem. Produkt, który większość z nas ma w domu też zneutralizuje moc zakwasu.
Natychmiastową pomoc w poprawie smaku tradycyjnej wielkanocnej potrawy przyniesie też śmietana. Jeśli możemy spożywać ten nabiał, wystarczy zahartować słodką jego wersję i wymieszać z ciepłym żurkiem, a stanie się on mniej kwaśny.
Jak zrobić dobry żurek?
Aby uniknąć uzyskania zbyt intensywnego smaku, gotując żurek, warto zawsze stopniowo dodawać zakwas. Zależnie od użytej mąki, czasu przygotowywania i przypraw będzie on bowiem miał nieco inne właściwości. Dużo łatwiej też jest wlać go więcej niż łagodzić smak dania.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na żurek. Polecamy prostą wersję postną od Magdy Gessler — nie znajdziecie tam nabiału. Być może skusi was też aromatyczna odsłona Roberta Makłowicza , która obfituje w czosnek.