Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Mamy najlepsze, sprawdzone patenty
Śledzie goszczą na naszych stołach pod postacią rozmaitych potraw. Warunkiem ich zrównoważonego smaku jest odpowiednia ilość słonej nuty z rybie. Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Filety przed przygotowaniem muszą zażyć stosownej kąpieli.
Poza sporą ilością soli, filety śledziowe posiadają także dość mocny rybny smak. Na szczęście temu również zaradzi namaczanie. Przedstawione poniżej metody nie tylko rozwiążą problem, jak usunąć nadmiar soli ze śledzi, ale sprawią też, że sama ryba stanie się łagodniejsza.
Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi i czego potrzebujemy w tym celu?
Wiemy już, że metodą jak usunąć nadmiar soli ze śledzi jest ich namoczenie. W czym jednak urządzić rybną kąpiel ? Najbardziej oczywistym wyborem wydaje się woda . Nie jest to jednak jedyne, w czym możemy przetrzymać rybę.
Równie dobrym produktem w kwestii tego, jak usunąć nadmiar soli ze śledzi, jest nabiał . Idealnie nada się zarówno mleko , jak i maślanka . Jakie korzyści niesie za sobą moczenie śledzi w tych produktach?
Rybie mięso moczone w nabiale staje się delikatne i kruche . Jest to wiec nie tylko sposób na to, jak usunąć nadmiar soli ze śledzi. Filet moczony w mleku idealnie nada się do przyrządzenia śledzia w śmietanie . Ten sposób namaczania nadaje rybie przyjemny mleczny aromat.
Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi i ile czasu to zajmuje?
Ilości czasu moczenia ryby nie da się określić co do minuty . Wpływ na to ma sam produkt wyjściowy. Śledź z jednego wiaderka może mieć zupełnie inną słoność niż ten z drugiego . Postaramy się jednak podać ogólne zasady tego, jak usunąć nadmiar soli ze śledzi.
Długość czasu moczenia różnić się będzie w zależności od wybranego sposobu. Inny będzie czas moczenia w wodzie, a inny w nabiale . Niezależnie od wybranej metody, przez namaczaniem pamiętać należy o dokładnym umyciu śledzi pod bieżącą zimną wodą .
Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi i ile czasu to trwa ? W przypadku wody bezpiecznie założoną granicą są 4 godziny . Jeśli zdecydujemy się na mleko lub maślankę , wtedy czas ten ulega nawet dwukrotnemu skróceniu . Idealnie odsolone śledzie nadadzą się do przygotowania tej góralskiej przekąski . Orientalne śledzie z lekko słodką nutą są wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych receptur .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Zdradzamy sztuczki najlepszych gospodyń
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama