Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Zdradzamy sztuczki najlepszych gospodyń

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Zdradzamy sztuczki najlepszych gospodyń

Placki ziemniaczane bez jajka
canva/bhofack2

Placki ziemniaczane bez jajka można przygotować równie prosto, jak tradycyjne. Kurzy nabiał zastąpimy zdrowym kleikiem z siemienia lnianego. Dodatek dobrze znany wprawnym kucharkom doskonale połączy składniki masy i nie wpłynie na smak wyrobu. Danie, które spodoba się każdemu smakoszowi, zrobicie w zaledwie kilka chwil. Spróbujecie?

Zamiana jajka na roślinny produkt sprawi, że placki ziemniaczane będą wegańskie. W smaku będą niemalże identyczne. Taktyka sprawdzi się oczywiście także wtedy, gdy zabranie nam w domu kurzego nabiału.

Jedno jajo z powodzeniem zastąpi kleik przygotowany z siemienia lnianego (1 łyżka mielonego ziarna na 3 łyżki wrzątku), woda z puszki ciecierzycy zwana aquafabą (3 łyżki), olej rzepakowy (1 łyżka) czy mąka ziemniaczana (1 łyżka). Dodać też możemy purée z warzyw mączystych np. z dyni hokkaido (1 szklanka odciśniętej z wody masy).

W naszym przepisie postawimy na dodatek dobroczynnego glutka z siemienia lnianego, który dobrze sklei masę ziemniaczaną z cebulą, lecz możecie użyć każdej z wyżej wspomnianych alternatyw. Na 1 kilogram ziemniaków potrzeba ilości zastępującej 2 jaja.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 6 łyżek wrzątku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • kwaśna śmietana lub śmietana kokosowa

  • posiekana natka pietruszki

  • serek kremowy

  • wędzony łosoś

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka? Prosty patent sprawi, że wyjdą idealnie

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Bulwy ścieramy na tarce o niebyt dużych oczkach do płaskiego naczynia. Odstawiamy je na około 5 minut, uprzednio delikatnie pochylając naczynie np. poprzez postawienie jednej strony na korkowej podkładce.

W trakcie możemy zbierać pojawiający się sok, lecz nie mieszamy masy. Siemię lniane wsypujemy do miseczki i zalewamy je wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy do nasiąknięcia — również na około 5 minut.

Odsączone ziemniaki dociskamy do dna pojemnika, by usunąć możliwie dużo płynu. Do pulpy dodajemy posiekaną lub startą na tarce cebulę oraz czosnek, jeśli go używamy. Wsypujemy także mąkę. Całość łączymy z kleikiem lnianym.

Placki ziemniaczane bez jajka smażymy na dobre rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Na jedną sztukę wykorzystujemy około łyżki przygotowanej masy. Podajemy ze śmietaną i natką pietruszki lub z serkiem i łososiem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki, niekoniecznie z ziemniaków. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić słodkie placuszki z płatkami owsianymi. Dodajemy banana, który jest świetnym zamiennikiem jajka w słodkich daniach. Ten natomiast zdradza patent na nietuzinkowe racuchy z mąką gryczaną.

Placki ziemniaczane bez jajka są pyszne
canva/sbossert

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: