Nie do wiary, co powiedział Strzelczyk o krojeniu szczawiu. Od tego zależy smak całej zupy

Tomasz Strzelczyk to bardzo znany ekspert kulinarny, który z powodzeniem prowadzi swój kanał na platformie YouTube, na którym dzieli się ze swoimi fanami różnorodnymi przepisami i poradami kulinarnymi. Tym razem zdecydował się na przygotowanie zupy szczawiowej. W realizacji tego przepisu kluczowy jest jeden krok, dzięki któremu zupa będzie o wiele smaczniejsza.
Jakie właściwości ma szczaw?
Szczaw to rodzaj roślin z rodziny rdestowatych. Występuje on na niemal każdym kontynencie i ma szereg różnorodnych zastosowań. Od kulinarne po lecznicze.
Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne, to szczaw charakteryzuje się tym, że może zwalczać między innymi grypę, astmę, czy też zapalenie gardła. Ponadto świetnie nadaje się do walki z biegunką, czy nawet anemią.
Ważniejsze są jednak kwestie kulinarne, o których tez można troszkę powiedzieć. Mianowicie szczaw jest świetnym składnikiem, który można wprowadzić do diety, ze względu na swoje właściwości. Otóż ta roślina bogata jest w duże ilości witaminy C, a także cechuje się sporą zawartością żelaza. Bardzo dobrze wkomponuje się do różnych sałatek i dań mięsnych.
Można z niego przyrządzić również zupę szczawiową, a na takową pomysł ma Tomasz Strzelczyk. Jeden krok jest kluczowy do wspaniałego smaku. Niewiele osób wie, że swój kwaśny smak zupa zawdzięcza nie samym liściom szczawiu, ale konkretnie ich ogonkom. Od ich ilości zależy, jak kwaśna wyjdzie finalnie potrawa

Zupa szczawiowa Tomasza Strzelczyka
Zupa szczawiowa z ziemniakami to pomysł na obiad od Tomasza Strzelczyka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2,5 l wody
- 500 g szczawiu
- 500 g kości ze schabu na zupę
- włoszczyzna
- 3 cebule
- 50 g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- ziemniaki
- jajka
- świeże zioła
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną zupę szczawiową?
Zupa szczawiowa to świetny materiał na pierwsze danie niedzielnego obiadu.
W pierwszej kolejności musimy dokładnie wypłukać szczaw. Włoszczyznę, czyli seler i marchewki kroimy na mniejsze kawałki, por natomiast zostawiamy w kawałku, a cebulę opalamy nad ogniem.
Warzywa i kawałki mięsa przekładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu przez godzinę. Wrzucamy również liście laurowe i ziele angielskie. Całość możemy lekko pomieszać.
W międzyczasie przygotowujemy szczaw. Kluczowa jest następująca sprawa. Jeśli chcemy, aby nasza zupa była bardziej kwaśna, to podczas siekania szczawiu zostawiamy większość ogonków.

Dwie cebule z kolei kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do momentu, aż się zeszkli. W międzyczasie możemy również wstawić do gotowania ziemniaki z dodatkiem świeżego lubczyku.
Wywar odcedzamy, a ugotowane warzywa i mięso przekładamy do osobnej miski. Marchewkę kroimy w kostkę. Do wywaru przekładamy posiekany wcześniej szczaw i dodajemy łyżeczkę soli, pieprzu oraz pokrojoną marchewkę.
W osobnej misce mieszamy śmietanę i mąkę. Po chwili dodajemy również łyżkę wywaru. Taką mieszankę stopniowo dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Gotujemy całość przez 10 minut, a w międzyczasie odcedzamy i ubijamy ziemniaki. Do zupy wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Na głęboki talerz wykładamy łyżkę ziemniaków, wykładamy na nie przesmażoną cebulkę i zalewamy przygotowaną zupą. Całość dekorujemy jajkiem ugotowanym na twardo i posypujemy koperkiem.
Tak przygotowana zupa szczawiowa świetnie nada się na wiosenny obiad.
Sprawdź przepis na pyszną domową kiełbasę. Zobacz, jak zrobić smakowite ciasto z rabarbarem.






































