Mało kto dodaje do pieczarkowej. Wystarczy odrobina, a zupa będzie lepsza, niż na mięsie

Oto przepis na podkręconą pieczarkową. Zupa z dodatkami nabiera niezwykłego smaku i jest 100 razy lepsza, niż na mięsie. Choć jej głównym składnikiem są pieczarki, pełnią aromatu zbliża się do leśnych grzybów.
Zupa pieczarkowa
Dla jednych to zaleta, dla innych wada pieczarek – to grzyby-niegrzyby, łagodniejszy w smaku wariant darów lasu, zresztą nie wymagający go, by wyrosnąć. Dlatego pieczarki są tanie i zawsze dostępne.
Jednak by zupa z nich była pełna smaku, warto podrasować ją odrobiną dodatkowego umami. Jest na szczęście jeden produkt, który dostarcza tego smaku w olbrzymiej ilości. Jest to sos sojowy – produkt ze sfermentowanej soi wywodzący się z kuchni japońskiej.

Zupa pieczarkowa z sosem sojowym
Trzeba pamiętać, że sos sojowy jest zamiennikiem, a nie uzupełnieniem kuchennej soli. Poszczególne produkty mogą pod tym względem różnić się od siebie, zawsze jednak uważamy na ilość soli, którą dodajemy do potrawy razem z sosem sojowym. Może okazać się, że należy z niej zrezygnować zupełnie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 l bulionu (lub wody, opcjonalnie z dobrą kostką rosołową)
- ½ kg pieczarek
- 4 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 2 pietruszki
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 ml sosu sojowego
- ⅓ szklanki śmietanki 12%
- 2 liście laurowe
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz

Tani obiad z pieczarek
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy dość drobno. Pieczarki kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie być szklista, dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera. Podsmażamy chwilę.
Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziemniaki. Zupę gotujemy przez ok. 20-25 minut.

Na osobnej patelni na maśle klarowanym podsmażamy lekko osolone pieczarki na złocisty kolor. Przyprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy je do zupy. Do garnka dodajemy sosu sojowego.
Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki i śmietankę. Zupę można także zmiksować i podawać jako krem.
Wypróbuj też przepisy na młodą kapustę z białą kiełbasą i karkówkę w sosie.






































