Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mało kto dodaje do pieczarkowej. Wystarczy odrobina, a zupa będzie lepsza, niż na mięsie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.04.2025 21:00

Mało kto dodaje do pieczarkowej. Wystarczy odrobina, a zupa będzie lepsza, niż na mięsie

zupa na obiad
Fot. Canva

Oto przepis na podkręconą pieczarkową. Zupa z dodatkami nabiera niezwykłego smaku i jest 100 razy lepsza, niż na mięsie. Choć jej głównym składnikiem są pieczarki, pełnią aromatu zbliża się do leśnych grzybów.

Zupa pieczarkowa

Dla jednych to zaleta, dla innych wada pieczarek – to grzyby-niegrzyby, łagodniejszy w smaku wariant darów lasu, zresztą nie wymagający go, by wyrosnąć. Dlatego pieczarki są tanie i zawsze dostępne.

Jednak by zupa z nich była pełna smaku, warto podrasować ją odrobiną dodatkowego umami. Jest na szczęście jeden produkt, który dostarcza tego smaku w olbrzymiej ilości. Jest to sos sojowy – produkt ze sfermentowanej soi wywodzący się z kuchni japońskiej

zupa z pieczarkami
Fot. Canva
Taką zupę gotuję zawsze po świętach. 100 razy lepsza niż krupnik

Zupa pieczarkowa z sosem sojowym

Trzeba pamiętać, że sos sojowy jest zamiennikiem, a nie uzupełnieniem kuchennej soli. Poszczególne produkty mogą pod tym względem różnić się od siebie, zawsze jednak uważamy na ilość soli, którą dodajemy do potrawy razem z sosem sojowym. Może okazać się, że należy z niej zrezygnować zupełnie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 l bulionu (lub wody, opcjonalnie z dobrą kostką rosołową)
  • ½ kg pieczarek
  • 4 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 ml sosu sojowego
  • ⅓ szklanki śmietanki 12%
  • 2 liście laurowe
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz
zupa pieczarkowa
Fot. Canva

Tani obiad z pieczarek

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy dość drobno. Pieczarki kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie być szklista, dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera. Podsmażamy chwilę.

Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziemniaki. Zupę gotujemy przez ok. 20-25 minut.

smażone pieczarki
Fot. Canva

Na osobnej patelni na maśle klarowanym podsmażamy lekko osolone pieczarki na złocisty kolor. Przyprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy je do zupy. Do garnka dodajemy sosu sojowego. 

Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki i śmietankę. Zupę można także zmiksować i podawać jako krem.

Wypróbuj też przepisy na młodą kapustę z białą kiełbasą i karkówkę w sosie.

krem z pieczarek
Fot. Canva