Jak zrobić idealne kotlety mielone? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Kotlety mielone kurczą się i twardnieją podczas smażenia? Prawdopodobnie popełniasz błąd już podczas zakupów. Przyczyną tak mało apetycznych wyrobów jest bowiem zbyt duża zawartość tłuszczu w mięsie. Wielu smakoszy nie potrafi sobie odmówić zjedzenia smacznych mielonych. Po tym, jak podaliśmy wam sprawdzony patent na mielone z marchewką i zdradziliśmy sekret uzyskania soczystych kotletów, wracamy z artykułem zgłębiającym przyczyny rozpadających się i kurczących podczas smażenia mielonych.
Przyczyną nieudanych kotletów jest nieodpowiednie mięso
Jeśli podczas smażenia mielonych tłuszcz bardzo szybko się z nich wytapia, a efektem jest powstanie małych i twardych kotlecików, najprawdopodobniej użyliśmy mięsa, które powinno zostać przyrządzone w inny sposób.
Jak się okazuje, bardzo tłuste mięso nie tylko źle wpływa na nasze zdrowie, ale też jest przyczyną uzyskiwania niesmacznych kotletów mielonych. Warto więc starannie wybrać materiał na ten rarytas. Idealna mieszanka składa się w 70% z mięsa chudego.
Najczęściej stosowane jest mięso wołowo-wieprzowe. Można oczywiście wybrać inne gatunki, ale tylko pamiętając o zasadzie 70:30, uzyskamy właściwą konsystencję kotletów i unikniemy rozczarowań na talerzu.
Co jeszcze może sprawić, że mielone nie wyjdą?
Przyrządzając masę mięsną, warto mieć również na uwadze proporcje dodatków spajających. Najczęściej tę funkcję pełnią jajka, lecz zdarza się, że używa się ziemniaków, kaszy manny czy mąki ziemniaczanej. Ta ostatnia użyta w nadmiarze spowoduje, że kotlety będą zbite i zwarte.
Kotlety nie wyjdą też wtedy, gdy zdecydujemy się rozdrobnić mięso malakserem. Technika ta sprawi, że zamiast gładkiej masy uzyskamy płynną miazgę. W tym przypadku nawet jeśli uda nam się mielone uformować, będą się rozpadać w czasie smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: beszamel.se