Jak zrobić idealne lane kluski? Ważna jest 1 zasada
Jak zrobić idealne lane kluski? Tak naprawdę ważna jest tylko jedna zasada, a mianowicie przestrzeganie odpowiednich proporcji składników. Inaczej kluski mogą nie uzyskać odpowiedniej konsystencji i być zbyt twarde lub zacząć się rozpadać. Kluski lane zrobisz szybko i będą doskonałym dodatkiem do rosołu i innych zup.
Kluski lane przygotowuje się błyskawicznie i z prostych składników. Z tego powodu mogą stanowić awaryjną wersję makaronu, np. do rosołu czy zupy pomidorowej. Można je też na wodzie, a po odcedzeniu podać je np. z mięsnym sosem. Popularne są też kluski lane gotowane na mleku.
Tak naprawdę dzięki sporej zawartości jajek kluski lane są o wiele smaczniejsze niż kupna krajanka. Mają nieregularny kształt, który zawdzięczają wlewaniu niezbyt gęstego ciasta, cienkim strumieniem wprost do gorącej zupy lub wody. Nie można tylko przesadzać z ilością dodanej mąki, bo kluski wyjdą zbyt twarde.
Przepis na kluski lane
Składniki:
-
2 jajka
-
3-4 łyżki mąki
-
szczypta soli
Przygotowanie klusek lanych
Jajka wybij do miseczki lub dużego kubka. Dodaj do nich szczyptę soli oraz mąkę. Rozmieszaj ciasto przy użyciu łyżki, tak by nie było w nim grudek.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste i mało lejące, dodaj do niego nieco zimnej wody. Gdy zaś ciasto jest za rzadkie, dodaj trochę więcej mąki.
Ciasto wlewaj na gotującą się na niedużym ogniu zupę (mleko lub wodę). Lej je cienkim strumieniem, co jakiś czas zamieszaj płyn, by kluski się nie posklejały.
Gotuj całość mniej więcej minutę, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię płynu.
Jeśli gotujesz kluski od razu w zupie, nalewaj ją wraz z kluskami. Jeśli zaś gotujesz kluski na wodzie, wylej je na durszlak lub sito, przelej zimną wodą i odcedź.
Wskazówka:
Ciasto na kluski lane nie może też być zbyt rzadkie, bo kluski rozgotują się w płynie.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kluski szaraki , a także na kluski leniwe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać 1 zasady
-
Dlaczego schabowe są twarde po usmażeniu? Nie lekceważ 1 zasady, jest najważniejsza
Źródło: winiary, aniagotuje