Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kiszone rzodkiewki? Przepis krok po kroku
canva/elena_hramowa

Jak zrobić kiszone rzodkiewki? Przepis krok po kroku

22 maja 2022

Rzodkiewki są smacznym wiosennym warzywem, które można podać na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych wariantów jest przygotowanie z nich kiszonki. W tej formie nabierają charakteru i dostarczają wiele cennych składników odżywczych. Przygotowanie rarytasu jest niezwykle proste i warto spróbować.

Kiszone rzodkiewki w smaku przypominają ogórki przyrządzone tą metodą. Bogate są w liczne witaminy i minerały, przede wszystkim wzmacniającą odporność witaminę C. Pasować będą zarówno do kanapek ze świeżym domowym chlebem , jak i do obiadu czy lekkiej sałatki. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na wyśmienite kiszone rzodkiewki

Składniki:

  • 1 litr wody

  • 3 pęczki rzodkiewek

  • 4 gałązki koperku

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Rzodkiewki pozbawiamy liści, myjemy starannie. Układamy je ciasno w wyparzonym słoiku wraz z pozostałymi składnikami. Możemy też pokroić warzywo w plasterki lub podzielić na mniejsze kawałki, jeśli nasze rzodkiewki są bardzo duże.

Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Zalewę studzimy, a następnie pokrywamy nią zawartość słoika. Przykrywamy małym talerzykiem, by docisnąć składniki — nie mogą wystawać ponad powierzchnię płynu.

Całość odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 do 7 dni. Po tym czasie przechowujemy kiszonkę w lodówce. Smacznego.

Wskazówki:

  • Nie wyrzucajcie liści rzodkiewki. Możecie z niej przygotować smaczną pastę kanapkową , która dobrze smakuje również z makaronem.

  • Jeśli lubicie pikantne kiszonki, możecie dodać do rzodkiewek chilli. 1/4 małej suszonej papryczki wrzucona do każdego ze słoiczków wystarczy.

  • Przetwory będą dłużej zdatne do spożycia, jeśli je zapasteryzujecie. Ten artykuł zawiera przydatne wskazówki na temat tego procesu.

Kiszone rzodkiewki są bardzo zdrowe
Kiszone rzodkiewki są bardzo zdrowe

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy