Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka? Pamiętaj o 2 najważniejszych zasadach
Delikatne kopytka skuszą każdego. Przygotowanie znakomitego rarytasu wymaga trzymania się dwóch zasad — zawsze dodajemy mąkę ziemniaczaną, a ziemniaki gotujemy dzień wcześniej. Koniecznie spróbujcie — takie kluski was zachwycą.
Kopytka pasują do wielu dań i warto wiedzieć jak je przygotować, by stanowiły dla nich świetne towarzystwo. Mięciutki i rozpływający się w ustach ziemniaczany przysmak uzyskamy, używając mąki ziemniaczanej oraz dobrze już przestudzonych ziemniaków — najlepiej takich, które gotowane były dzień wcześniej.
Przepis na delikatne kopytka
Składniki:
-
1,5 kg ziemniaków, ugotowanych i chłodnych
-
160 g maki ziemniaczanej
-
1 duże jajo
-
sól w ilości do smaku
Jak zrobić pyszne kopytka? Dwie reguły pomogą uzyskać świetne efekty
Ziemniaki na kopytka gotujemy dzień wcześniej do miękkości. Mielimy je w maszynce lub starannie przeciskamy przez praskę. Uzyskaną masę dzielimy na 4 części, a w miejsce jednej z nich wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Dodajemy sól i wbijamy jajko. Sprawne zagniatamy masę na kluski i formujemy z niej podłużny kształt, który kroimy w niezbyt grube plastry. Z każdego z nich formujemy wałeczek i tniemy go nieco po skosie, uzyskując niezbyt duże kopytka o długości około 3-4 cm.
Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Domowe kopytka świetnie smakują z aromatycznym sosem z leśnych grzybów . Możecie podać je także z mięsnym gulaszem np. węgierskim . Bliscy na pewno będą zachwyceni.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rarytasy z ziemniaków. Polecamy kultowe kluski szare. Być może spodoba się wam także niezawodny patent na wyborne cepeliny z mięsem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
20 zł za watę cukrową, 15 zł za frytkę. To nie wszystko. Ceny w Zakopanem wołają o pomstę do nieba
-
Bez drożdży, mąki i cukru. Puszyste racuchy zrobisz z zaledwie 2 składników
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama