Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka? Pamiętaj o 2 najważniejszych zasadach
Screen z filmu na kanale YouTube Mama w kuchni

Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka? Pamiętaj o 2 najważniejszych zasadach

17 stycznia 2023

Delikatne kopytka skuszą każdego. Przygotowanie znakomitego rarytasu wymaga trzymania się dwóch zasad — zawsze dodajemy mąkę ziemniaczaną, a ziemniaki gotujemy dzień wcześniej. Koniecznie spróbujcie — takie kluski was zachwycą.

Kopytka pasują do wielu dań i warto wiedzieć jak je przygotować, by stanowiły dla nich świetne towarzystwo. Mięciutki i rozpływający się w ustach ziemniaczany przysmak uzyskamy, używając mąki ziemniaczanej oraz dobrze już przestudzonych ziemniaków — najlepiej takich, które gotowane były dzień wcześniej.

Przepis na delikatne kopytka

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, ugotowanych i chłodnych

  • 160 g maki ziemniaczanej

  • 1 duże jajo

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić pyszne kopytka? Dwie reguły pomogą uzyskać świetne efekty

Ziemniaki na kopytka gotujemy dzień wcześniej do miękkości. Mielimy je w maszynce lub starannie przeciskamy przez praskę. Uzyskaną masę dzielimy na 4 części, a w miejsce jednej z nich wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Dodajemy sól i wbijamy jajko. Sprawne zagniatamy masę na kluski i formujemy z niej podłużny kształt, który kroimy w niezbyt grube plastry. Z każdego z nich formujemy wałeczek i tniemy go nieco po skosie, uzyskując niezbyt duże kopytka o długości około 3-4 cm.

Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Domowe kopytka świetnie smakują z aromatycznym sosem z leśnych grzybów . Możecie podać je także z mięsnym gulaszem np. węgierskim . Bliscy na pewno będą zachwyceni.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rarytasy z ziemniaków. Polecamy kultowe kluski szare. Być może spodoba się wam także niezawodny patent na wyborne cepeliny z mięsem .

Domowe kopytka smakują obłędnie
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy