Smakosze.pl
cepeliny

canva

Cudowny przepis na klasyczne cepeliny z mięsem

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Cepeliny z mięsem to potrawa bardzo smaczna, aczkolwiek nieco dziś zapomniana. Pewnie dlatego, że jest dosyć pracochłonna. Jednak czasami warto poświęcić trochę więcej czasu na to by przygotować coś niecodziennego i nadzwyczaj pysznego.

Cepeliny to ziemniaczane, owalne kluski wywodzące się z kuchni litewskiej. Na Podlasiu znane są jako kartacze. Zazwyczaj są nadziewane rozdrobnionym, surowym mięsem, ale można je też faszerować doprawionym twarogiem czy kapustą z grzybami. Mają pokaźne rozmiary, więc jednym czy dwoma można się porządnie najeść.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na klasyczne cepeliny z mięsem

Składniki:

na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • sól

na farsz:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • majeranek

  • sól, pieprz

do okraszenia:

  • 1 cebula

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 4 łyżki oleju

ziemniaki

Przepis na pieczone ziemniaki o smaku ziołowym

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie cepelinów:

Ziemniaki obierz, opłucz. 1/3 ziemniaków ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, odparuj, przepuść przez praskę, wystudź.

Na farsz cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Dodaj do mielonego mięsa, wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przelej na gęste sito, dokładnie osącz dociskając łyżką. Odsączony płyn odstaw na kilka minut, zlej go znad osadu.

Osad czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych ziemniaków. Wymieszaj z masą z gotowanych ziemniaków i jajkiem, dopraw solą.

Ciasto dziel na porcje. Z każdej formuj spory, dość gruby placek. Na środku każdego połóż 1-2 łyżki farszu. Zlep brzegi placka, uformuj owalny klusek.

Kluski kładź na osolony wrzątek i gotuj je ok. 25 minut licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Na okrasę cebulę i boczek posiekaj, zrumień na oleju, polej cepeliny. Smacznego!

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >