Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny przepis na klasyczne cepeliny z mięsem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.08.2021 02:00

Cudowny przepis na klasyczne cepeliny z mięsem

cepeliny
canva

Cepeliny z mięsem to potrawa bardzo smaczna, aczkolwiek nieco dziś zapomniana. Pewnie dlatego, że jest dosyć pracochłonna. Jednak czasami warto poświęcić trochę więcej czasu na to by przygotować coś niecodziennego i nadzwyczaj pysznego.

Cepeliny to ziemniaczane, owalne kluski wywodzące się z kuchni litewskiej. Na Podlasiu znane są jako kartacze. Zazwyczaj są nadziewane rozdrobnionym, surowym mięsem, ale można je też faszerować doprawionym twarogiem czy kapustą z grzybami. Mają pokaźne rozmiary, więc jednym czy dwoma można się porządnie najeść.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na klasyczne cepeliny z mięsem

Składniki:

na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • sól

na farsz:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • majeranek

  • sól, pieprz

do okraszenia:

  • 1 cebula

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie cepelinów:

Ziemniaki obierz, opłucz. 1/3 ziemniaków ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, odparuj, przepuść przez praskę, wystudź.

Na farsz cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Dodaj do mielonego mięsa, wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przelej na gęste sito, dokładnie osącz dociskając łyżką. Odsączony płyn odstaw na kilka minut, zlej go znad osadu.

Osad czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych ziemniaków. Wymieszaj z masą z gotowanych ziemniaków i jajkiem, dopraw solą.

Ciasto dziel na porcje. Z każdej formuj spory, dość gruby placek. Na środku każdego połóż 1-2 łyżki farszu. Zlep brzegi placka, uformuj owalny klusek.

Kluski kładź na osolony wrzątek i gotuj je ok. 25 minut licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Na okrasę cebulę i boczek posiekaj, zrumień na oleju, polej cepeliny. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel