Cudowny przepis na klasyczne cepeliny z mięsem
Cepeliny z mięsem to potrawa bardzo smaczna, aczkolwiek nieco dziś zapomniana. Pewnie dlatego, że jest dosyć pracochłonna. Jednak czasami warto poświęcić trochę więcej czasu na to by przygotować coś niecodziennego i nadzwyczaj pysznego.
Cepeliny to ziemniaczane, owalne kluski wywodzące się z kuchni litewskiej. Na Podlasiu znane są jako kartacze. Zazwyczaj są nadziewane rozdrobnionym, surowym mięsem, ale można je też faszerować doprawionym twarogiem czy kapustą z grzybami. Mają pokaźne rozmiary, więc jednym czy dwoma można się porządnie najeść.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na klasyczne cepeliny z mięsem
Składniki:
na ciasto:
2 kg ziemniaków
1 jajko
sól
na farsz:
50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 łyżka oleju
majeranek
sól, pieprz
do okraszenia:
1 cebula
10 dag wędzonego boczku
4 łyżki oleju
Przygotowanie cepelinów:
Ziemniaki obierz, opłucz. 1/3 ziemniaków ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, odparuj, przepuść przez praskę, wystudź.
Na farsz cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Dodaj do mielonego mięsa, wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przelej na gęste sito, dokładnie osącz dociskając łyżką. Odsączony płyn odstaw na kilka minut, zlej go znad osadu.
Osad czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych ziemniaków. Wymieszaj z masą z gotowanych ziemniaków i jajkiem, dopraw solą.
Ciasto dziel na porcje. Z każdej formuj spory, dość gruby placek. Na środku każdego połóż 1-2 łyżki farszu. Zlep brzegi placka, uformuj owalny klusek.
Kluski kładź na osolony wrzątek i gotuj je ok. 25 minut licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Na okrasę cebulę i boczek posiekaj, zrumień na oleju, polej cepeliny. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel