Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree chrzanowe - szybkie i pyszne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.11.2021 01:00

Puree chrzanowe - szybkie i pyszne

Puree chrzanowe
canva/pixelshot

Puree chrzanowe jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Ziemniaki z mlekiem, śmietanką, czosnkiem i chrzanem wprost rozpływają się ustach, a puree wygląda bardzo estetycznie, dzięki czemu możesz przygotować potrawę jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienite puree chrzanowe.

Puree chrzanowe to genialny dodatek do obiadu, jest gęste, wyjątkowo smaczne i doskonale łączy się wieloma potrawami, takimi jak karkówka pieczona z warzywami, comber, polędwiczki wieprzowe i wołowe. Puree świetnie łączy się również z rybami i pieczonymi warzywami, nadając im wyraźnego, chrzanowego smaku.

Przed przygotowaniem puree koniecznie upiecz czosnek w piekarniku, dzięki czemu warzywo będzie miękkie i bez problemu utrzesz je na gładką masę. Puree chrzanowe z ziemniakami i czosnkiem ma wyjątkowy smak i aromat. Do puree możesz dodać również szczypiorek, koperek lub pietruszkę, według uznania.

Przepis na puree chrzanowe

Składniki:

  • 400 g ziemniaków

  • główka czosnku

  • łyżka chrzanu

  • 125 ml śmietany do sosów 18%

  • 50 ml mleka

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić puree chrzanowe?

Czosnek podziel na ząbki, oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz na blaszce z papierem do pieczenia przez 20 minut.

W tym czasie obierz ziemniaki i zagotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź je i dobrze odparuj. Upieczony czosnek obierz z łupinek i zgnieć na gładką masę, następnie dodaj ją do ziemniaków razem z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj również chrzan, śmietankę, dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.

Smacznego.