Smakosze.pl
Puree chrzanowe

canva/pixelshot

Puree chrzanowe - szybkie i pyszne

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Puree chrzanowe jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Ziemniaki z mlekiem, śmietanką, czosnkiem i chrzanem wprost rozpływają się ustach, a puree wygląda bardzo estetycznie, dzięki czemu możesz przygotować potrawę jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienite puree chrzanowe.

Puree chrzanowe to genialny dodatek do obiadu, jest gęste, wyjątkowo smaczne i doskonale łączy się wieloma potrawami, takimi jak karkówka pieczona z warzywami, comber, polędwiczki wieprzowe i wołowe. Puree świetnie łączy się również z rybami i pieczonymi warzywami, nadając im wyraźnego, chrzanowego smaku.

Przed przygotowaniem puree koniecznie upiecz czosnek w piekarniku, dzięki czemu warzywo będzie miękkie i bez problemu utrzesz je na gładką masę. Puree chrzanowe z ziemniakami i czosnkiem ma wyjątkowy smak i aromat. Do puree możesz dodać również szczypiorek, koperek lub pietruszkę, według uznania.

Przepis na puree chrzanowe

Składniki:

  • 400 g ziemniaków

  • główka czosnku

  • łyżka chrzanu

  • 125 ml śmietany do sosów 18%

  • 50 ml mleka

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić puree chrzanowe?

Czosnek podziel na ząbki, oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz na blaszce z papierem do pieczenia przez 20 minut.

W tym czasie obierz ziemniaki i zagotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź je i dobrze odparuj. Upieczony czosnek obierz z łupinek i zgnieć na gładką masę, następnie dodaj ją do ziemniaków razem z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj również chrzan, śmietankę, dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Tomasz Strzelczyk, danie z patelni

Przepisy

Niesamowity przepis Strzelczyka na „patelnię rolnika”. Pokocha ją każdy

Czytaj więcej >
Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy

Przepisy

Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas

Czytaj więcej >
Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera

Przepisy

Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >
kwiaty cukinii

Przepisy

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis

Czytaj więcej >
Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy

Przepisy

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Czytaj więcej >
Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >