Puree chrzanowe - szybkie i pyszne
Puree chrzanowe jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Ziemniaki z mlekiem, śmietanką, czosnkiem i chrzanem wprost rozpływają się ustach, a puree wygląda bardzo estetycznie, dzięki czemu możesz przygotować potrawę jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienite puree chrzanowe.
Puree chrzanowe to genialny dodatek do obiadu, jest gęste, wyjątkowo smaczne i doskonale łączy się wieloma potrawami, takimi jak karkówka pieczona z warzywami, comber, polędwiczki wieprzowe i wołowe. Puree świetnie łączy się również z rybami i pieczonymi warzywami, nadając im wyraźnego, chrzanowego smaku.
Przed przygotowaniem puree koniecznie upiecz czosnek w piekarniku, dzięki czemu warzywo będzie miękkie i bez problemu utrzesz je na gładką masę. Puree chrzanowe z ziemniakami i czosnkiem ma wyjątkowy smak i aromat. Do puree możesz dodać również szczypiorek, koperek lub pietruszkę, według uznania.
Przepis na puree chrzanowe
Składniki:
400 g ziemniaków
główka czosnku
łyżka chrzanu
125 ml śmietany do sosów 18%
50 ml mleka
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak zrobić puree chrzanowe?
Czosnek podziel na ząbki, oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz na blaszce z papierem do pieczenia przez 20 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki i zagotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź je i dobrze odparuj. Upieczony czosnek obierz z łupinek i zgnieć na gładką masę, następnie dodaj ją do ziemniaków razem z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj również chrzan, śmietankę, dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.
Smacznego.