Smakosze.pl Porady Jak zrobić pyszne kremowe masło? 2 składniki, blender i gotowe
youtube.com/@wiemankocht

Jak zrobić pyszne kremowe masło? 2 składniki, blender i gotowe

17 lutego 2024

Choć większość z nas zna ubijanie masła tylko z rysunków w elementarzu, jesteśmy tylko o krok od własnego smarowidła. Nie potrzeba nawet ciężkich sprzętów znanych z muzeum etnograficznego – wystarczy jedno urządzenie, które już mamy w domu

Domowe masło osełkowe

Kilka lat temu niezwykle popularne stało się hasło „ masło osełkowe ”. Osełki miały być bardziej tradycyjne od zwyklych kostek masła ze względu na podobnieństwo do tradycyjnego kształtu, które dawniej nadawało się temu produktowi. Ręczne formowanie powodowało, że łatwiej było o owalny kształt (podobny do dzisiejszych oscypków) niż o regularną kostkę.

Dziś możemy przyrządzić osełkę masła w domu. Cóż, wielu z nas mogło się to już zdarzyć, i to nie raz, często jednak przypadkiem. Za mocne ubijanie śmietany może doprowadzić do tego, że wytrąci się z niej właśnie masło. Dzisiaj świadomie pokierujemy tym procesem, a tłuste smarowidło nie będzie wynikiem wypadku przy pracy.

osełka masła
youtube.com/@wiemankocht
To największy błąd podczas gotowania jajek. Przez niego możesz wiele stracić, nigdy tak nie rób

Z czego robimy masło

Wbrew pozorom nie ma jednego produktu, z którego można zrobić masło – jest ich kilka . Zazwyczaj przygotowujemy je ze śmietany. Jak jednak pokazali autorzy kanału Wie Man Kocht, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, nada się także jogurt. Efektem pracy jest masło i trochę maślanki, którą możemy wykorzystać do innych celów lub zwyczajnie wypić.

Masło można przygotować nawet silnie wstrząsając śmietanę lub jogurt w słoiku. Można jednak posłużyć się blenderem. Proces ubijania masła jest czasochłonny . To właśnie dlatego przez dziesiątki lat używano do tego maselnic, gdzie w konwiach dużymi bijakami ubijało się śmietanę. Dziś mały silniczek elektryczny może zrobić to za nas.

Jak ubić masło

Aby zrobić w blenderze masło z jogurtu, łączymy 500 ml tego produktu z ok. 200 ml wody . Mieszamy w kielichu blendera, aż składniki się połączą, a następnie rozpoczynamy ubijanie. Potrzebujemy dobrych kilku minut na minimalnych obrotach. Jogurt będzie stopniowo ubijał się i gęstniał. Zaglądamy do naczynia i kontrolujemy proces. Z czasem masa zacznie się rozdzielać.

Po ok. 10 minutach ubijania możemy spodziewać się efektów. Grudki masła będą zbierać się w kielichu blendera, otoczone białym płynem . Ten płyn to nic innego jak maślanka, a grudki to nasze masło. Odlewamy maślankę i dalej ubijamy, aż maślanka przestanie się wydzielać. Na tym etapie masło powinno już być jednolitą masą.

Wyjmujemy je z blendera i delikatnie formujemy osełki. Wkładamy je następnie na 10 minut do zimnej wody , żeby dobrze stężały. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia. Masło będzie jasne i puszyste, nieco inne niż w sklepie, ale takie właśnie są domowe produkty. Poza wyglądem (i brakiem dodatków, takich jak np. barwniki) masło nie różni się od kupnego i możemy używać go tak samo.

Wypróbuj też przepisy na domowy chleb i doskonałą sałatkę jarzynową .

smarowanie masłem
youtube.com/@wiemankocht
Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze
Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy