Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.02.2024 16:39

Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

zupa krupnik w garnku

Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Odpowiedź nie jest taka oczywista. O jednym zapomnieli niemal wszyscy, a jest bardzo tanie. Zupa dzięki niemu smakuje jeszcze lepiej. Nie zwlekaj, tylko ugotuj krupnik z tego przepisu dla całej rodziny. 

Zupa krupnik jest najlepsza

Nie od dziś wiadomo, że krupnik to jedna z najlepszych polskich zup. Rozgrzewa, a w dodatku dostarcza organizmowi wszystko, co potrzebne. Dzięki ziemniakom i kaszy jest też bardzo sycąca.

Kultowa zupa będzie jeszcze lepsza, jeżeli ugotujesz je na mięsie, o którym mało kto pamięta. Jest bardzo tanie, a odpowiednio przygotowane jest pyszne i zdrowe. W dalszej części dowiesz się, co to za mięso.

ziemniaki pokrojone w kostkę.jpg
Canva/@claudiodivizia
Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki

Gotuj tylko na tym mięsie

Mięsem, na którym najlepiej gotować krupnik, są żołądki kurze. Zupa będzie wtedy odpowiednio tłusta, a w dodatku dostarczy sporą ilość białka oraz kolagenu. Składniki te wpływają na elastyczności skóry i zmniejszenie ryzyka powstawania zmarszczek. Żołądki drobiowe przede wszystkim poprawią jednak smak zupy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Becia gotuje, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule. 

Składniki:

  • 1 pietruszka
  • 4 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 800 g żołądków kurzych
  • 2,5 l wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ selera
  • 30 g masła
  • pieprz 
  • sól

Przepis na krupnik

Zacznij od dokładnego wypłukania żołądków. Następnie namocz je przez 15 minut w lodowatej wodzie. Po tym czasie zmień wodę, dosyp odrobinę soli i może przez kolejne 15 minut. Wypłucz je i umieść w garnku.

Wlej wodę i zagotuj. Oczekując na zagotowanie się mięsa, obierz ziemniaki, marchew oraz seler. Dokładnie je umyj. Z ugotowanych żołądków wylej wodę, a mięso wypłucz.

Wlej 2,5 litra wody. Dodaj liście laurowe, obrany ząbki czosnku oraz ziarenka ziela angielskiego. Seler pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oba składniki wrzuć do garnka. Wsyp kaszę i dodaj masło. Zagotuj. Dopiero wtedy możesz doprawić pieprzem oraz solą. Zupa będzie gotowa, dopiero kiedy ziemniaki staną się miękkie. Pyszną zupę na żołądkach wlewaj do głębokich talerzy i częstuj domowników. Sprawdź, co dodać do rurówki z marchewki oraz dowiedz się, czym zastąpić kapustę

żołądki kurze.jpg
Canva/@Vladimir Mironov