Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze
Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Odpowiedź nie jest taka oczywista. O jednym zapomnieli niemal wszyscy, a jest bardzo tanie. Zupa dzięki niemu smakuje jeszcze lepiej. Nie zwlekaj, tylko ugotuj krupnik z tego przepisu dla całej rodziny.
Zupa krupnik jest najlepsza
Nie od dziś wiadomo, że krupnik to jedna z najlepszych polskich zup. Rozgrzewa, a w dodatku dostarcza organizmowi wszystko, co potrzebne. Dzięki ziemniakom i kaszy jest też bardzo sycąca.
Kultowa zupa będzie jeszcze lepsza, jeżeli ugotujesz je na mięsie, o którym mało kto pamięta. Jest bardzo tanie, a odpowiednio przygotowane jest pyszne i zdrowe. W dalszej części dowiesz się, co to za mięso.
Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbkiGotuj tylko na tym mięsie
Mięsem, na którym najlepiej gotować krupnik, są żołądki kurze. Zupa będzie wtedy odpowiednio tłusta, a w dodatku dostarczy sporą ilość białka oraz kolagenu. Składniki te wpływają na elastyczności skóry i zmniejszenie ryzyka powstawania zmarszczek. Żołądki drobiowe przede wszystkim poprawią jednak smak zupy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Becia gotuje, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.
Składniki:
- 1 pietruszka
- 4 marchewki
- 2 liście laurowe
- 800 g żołądków kurzych
- 2,5 l wody
- 0,5 kg ziemniaków
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 4 ząbki czosnku
- ½ selera
- 30 g masła
- pieprz
- sól
Przepis na krupnik
Zacznij od dokładnego wypłukania żołądków. Następnie namocz je przez 15 minut w lodowatej wodzie. Po tym czasie zmień wodę, dosyp odrobinę soli i może przez kolejne 15 minut. Wypłucz je i umieść w garnku.
Wlej wodę i zagotuj. Oczekując na zagotowanie się mięsa, obierz ziemniaki, marchew oraz seler. Dokładnie je umyj. Z ugotowanych żołądków wylej wodę, a mięso wypłucz.
Wlej 2,5 litra wody. Dodaj liście laurowe, obrany ząbki czosnku oraz ziarenka ziela angielskiego. Seler pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oba składniki wrzuć do garnka. Wsyp kaszę i dodaj masło. Zagotuj. Dopiero wtedy możesz doprawić pieprzem oraz solą. Zupa będzie gotowa, dopiero kiedy ziemniaki staną się miękkie. Pyszną zupę na żołądkach wlewaj do głębokich talerzy i częstuj domowników. Sprawdź, co dodać do rurówki z marchewki oraz dowiedz się, czym zastąpić kapustę.